Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciesz się swoją opalenizną jak najdłużej!

Jest piękna, złocista, dodaje nam powabu, odmładza, wysmukla, ale ma jedną wadę – zbyt szybko znika. Podpowiadamy, co zrobić, by tak się nie stało!

Nawilżanie to podstawa!

Reklama

Po powrocie z wakacji chcemy jak najdłużej mieć pięknie ozłoconą skórę. Ale już po kilkunastu dniach traci ona blask, staje się matowa lub zaczyna się nieładnie łuszczyć. Można jednak zachować opaleniznę aż do jesieni...

Nie dopuszczaj do przesuszenia skóry - wtedy opalenizna szybciej blednie i znika. Codziennie wklepuj w twarz i ciało kosmetyki intensywnie nawilżające. Wybieraj takie, które zawierają witaminy przeciwutleniające C i E (wpływają na jędrność skóry, a to ważne po opalaniu!).

Nawilżaj skórę od wewnątrz. Pij codziennie 2-3 litry płynów, np. wodę mineralną, ziołowe herbatki, świeże soki.

Doceń samoopalacze 

To kosmetyki, które nadają piękny odcień naturalnej opalenizny. Wiele z nich zawiera substancje nawilżające, olejki roślinne i witaminy - dzięki czemu pielęgnują i chronią skórę. Dzień przed "opalaniem" warto zrobić peeling. Tuż przed zabiegiem wklep w twarz krem, a w ciało balsam nawilżający. Potem rozprowadź równomiernie samoopalacz na całej powierzchni skóry. Zaraz po nałożeniu go - dokładnie umyj ręce, by uniknąć przebarwień. Jeśli obawiasz się smug, użyj mgiełki lub jednorazowych chusteczek. Opalenizna pojawi się w ciągu godziny. Zabieg powtarzaj co trzeci dzień.

Zwróć uwagę, co jesz

Pięć razy dziennie jedz owoce i warzywa (surowe, gotowane na parze, w koktajlach, sałatkach, zupach, grillowane). Masz ich teraz pod dostatkiem - są pyszne i tanie. Dzięki nim wzmocnisz skórę i odmłodzisz ją! Ale owoce i warzywa w diecie to także świetny sposób, by podtrzymać piękną opaleniznę po wakacjach. Pij codziennie szklankę soku marchwiowo- -cytrusowego. Marchew jest źródłem beta-karotenu (dzięki niemu skóra ma ładny odcień). Cytrusy są bogate w polifenole, które przeciwdziałają nieprawidłowej syntezie melaniny i tworzeniu się przebarwień. Jedz też surówki ze startej marchewki, np. z dodatkiem jabłka i soku z cytryny. Chrup pomarańczowe i czerwone warzywa i owoce, np. paprykę, pomidory, morele.

Peeling wygładzi i odświeży skórę

Raz w tygodniu sięgaj po peeling. Kosmetyk wmasowany w skórę doskonale oczyści ciało, usunie martwy, łuszczący się naskórek, poprawi ukrwienie skóry, sprawi, że stanie się ona bardziej elastyczna, lepiej będzie wchłaniać substancje aktywne zawarte w kosmetykach nawilżających. Po zabiegu skóra będzie idealnie gładka.

Stosuj łagodne kosmetyki do mycia ciała

Sięgaj po delikatnie myjące pianki lub olejki, które nawilżą i lekko natłuszczą naskórek. Takie kosmetyki pod prysznic na pewno pomogą utrwalić opaleniznę. Do kąpieli zaś dodawaj mleko lub ziołowy napar o właściwościach nawilżających (np. z lipy). Naturalne kąpiele są znane od wieków - nawilżają i pielęgnują.

A może olejki?

Zamiast kremu do twarzy wcieraj codziennie 2-3 krople olejku marchewkowego. Dzięki zawartości beta-karotenu poprawia on koloryt cery i nadaje jej złocisty odcień. A może wypróbuj suchy olejek wzbogacony mieniącymi się drobinkami? Rozetrzyj go na twarzy, dekolcie, ramionach i nogach. Kosmetyk pozostawia na skórze złocistą poświatę i pięknie podkreśla opaleniznę. Świetny na wieczór!

Wypróbuj sztuczki makijażowe

Piękno opalenizny uwydatni i przedłuży o kolejny dzień puder brązujący. Odcień pudru dobierz tak, by był o ton lub dwa ciemniejszy od koloru twojej opalonej skóry. Do nakładania kosmetyku idealny będzie szeroki pędzel. Nabierz nim puder i delikatnie strzepnij nadmiar. Następnie omieć nim miejsca, na które najszybciej działa słońce, takie jak kości policzkowe, czoło, broda oraz ramiona i dekolt.



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje