Reklama

Awokado to eliksir młodości

W sklepach pojawił się olej z awokado. Jest niezastąpiony w kuchni, ale jego zalety docenia branża kosmetyczna. Dzięki kwasom tłuszczowym i witaminom nie tylko natłuszcza, ale także nawilża skórę.

To jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Jedna jego łyżka pokrywa 40 proc. zapotrzebowania naszego organizmu na witaminę E (nazywaną witaminą młodości). 

Olej z awokado ma lekko orzechowy, wyraźny smak. Rafinowany możesz wykorzystywać do smażenia, sałatek, sosów, skrapiania pieczonych warzyw. Olej nierafinowany stosuj tylko do zimnych potraw.

Świetnie sprawdzi się także  jako kosmetyk. Szczególnie pomocny możne okazać się dla osób zmagających się w problemami skóry. 
Idealnie nawilża i natłuszcza skórę, dlatego cenią go ci, którzy borykają się z łuszczycą. Jego  walory doceniają też kobiety, które chcą zmniejszyć blizny lub rozstępy. 

Zobacz także: 

Reklama
Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: awokado
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL