Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tyramina

Substancja występująca naturalnie w niektórych pokarmach. Powstaje z rozpadu białek, następującego wskutek starzenia się jedzenia. Im wysokobiałkowy pokarm jest starszy, tym więcej zawiera tyraminy. Dużą zawartość tyraminy stwierdzono w wielu serach dojrzewających, czerwonym winie, napojach alkoholowych i niektórych przetworach mięsnych. U niektórych ludzi spożywanie pokarmów zawierających tyraminę może powodować migreny. Osoby przyjmujące inhibitory MAO powinny bardzo uważać, aby nie spożywać tyraminy w posiłkach, ponieważ może to spowodować zwiększenie ciśnienia tętniczego.

Opracowano na podstawie książki Co jeść przy bólach głowy i migrenie?, Elaine Magee, Klub Dla Ciebie

Odwiedź też

Weltbild.pl

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje