Przejdź na stronę główną Interia.pl

Biegunka

Najczęstszą przyczyną nagłego ataku biegunki są chorobotwórcze bakterie lub wirusy. Organizm przepędza intruzów, wypłukując mikroorganizmy z jelit dużą ilością płynów. Dolegliwości ustępują zazwyczaj po kilku dniach. Ubytek płynów i soli mineralnych najlepiej uzupełnić, pijąc herbatki ziołowe i buliony. Dzieciom, ciężarnym kobietom i osobom starszym, w przypadku których odwodnienie organizmu może być groźne dla zdrowia, są pomocne specjalne preparaty w formie proszku zawierającego elektrolity. W wyjątkowo ciężkich i długotrwałych biegunkach jest konieczna wizyta u lekarza.

Jak dać sobie radę z biegunką

Reklama

Stosowanie leków "kojących" jelita, a zatem spowalniających ich pracę, jest uzasadnione tylko wówczas, gdy biegunka występuje podczas urlopu i trudny jest dostęp do toalety. W każdej innej sytuacji sztuczne powstrzymywanie biegunki jest szkodliwe, ponieważ przeszkadza jelitom w procesie naturalnego, samoistnego oczyszczania organizmu z zarazków, które właśnie w ten sposób są wydalane na zewnątrz. Na biegunkę godny polecenia jest dobry, stary i sprawdzony węgiel aktywowany, który w prosty sposób pochłania toksyczne wydzieliny drobnoustrojów rezydujących w jelitach i je neutralizuje. Dzięki niemu jelita mogą je zwyczajnie wypłukać. Jeśli jednak cierpisz na męczące bóle brzucha, podobne do kolki, udaj się do lekarza i poproś o przepisanie leku rozkurczowego, który ci przyniesie doraźną ulgę.

Co można jeść

Zachwalana receptura - cola i słone paluszki - rzadko się sprawdza, a z uwagi na dużą zawartość cukru w coli może nawet zaostrzyć biegunkę wywołaną przez bakterie. Z kolei sól, którą są doprawione paluszki, może wpłynąć korzystnie na regulację krążenia, podobnie jak słony rosół. Gdy biegunka mija, zazwyczaj odczuwa się głód. Wówczas najlepszym pożywieniem dla podrażnionych jelit są banany, które dostarczają także potasu. Starte jabłka zawierają z kolei kluczowe substancje, takie jak pektyny, które wchłaniają wodę w jelitach i nadają stolcowi gęstszą konsystencję. Na tym etapie kojąco działa także ryż, który można połączyć z duszonymi warzywami. Osoby borykające się z biegunką powinny jednak unikać tłuszczu, cukru i produktów mlecznych, dopóki ich stolec nie powróci do normy.

Jak zapobiegać

• Produkty spożywcze, które mogą zawierać pałeczki salmonelli, należy przechowywać w temperaturze poniżej 10°C, z dala od innych pokarmów i powinny być przyrządzane osobno. Ta zasada dotyczy głównie drobiu, dziczyzny, ryb, skorupiaków i mięczaków, jak również surowych jaj i przygotowywanych z nich potraw.

• Drób, mięso i rybę dla dzieci oraz osób starszych należy dobrze gotować. Mięso siekane spożywa się w dniu przygotowania.

• Odcedza się wodę z rozmrożonego drobiu. Należy przemywać gorącą wodą wszystkie sprzęty kuchenne, z którymi mięso miało styczność.

• Dania zawierające w swym składzie surowe jaja, np. tiramisu i inne kremy, spożywa się zaraz po przyrządzeniu.

• Należy myć dokładnie owoce i warzywa, zwłaszcza gdy się je spożywa surowe.

• Często myje się ręce, zwłaszcza podczas gotowania i przed posiłkami.

• Często czyści się ścierki do zmywania, szczotki i gąbki. Po każdym użyciu dokładnie je suszy i regularnie wymienia; dokładnie czyści powierzchnie robocze.

• Należy wyrzucać wszystkie przeterminowane produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego.

Fragment książki "Jak dbać o układ trawienny", Elisabeth Lange, Klub Dla Ciebie

Odwiedź też

Weltbild.pl

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje