Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ogrody piękna

Wraz z modą na ekologiczny styl życia pojawiły się kosmetyki na bazie wyciągów kwiatowych.

Uważa się, że największą moc mają ekstrakty z róży, orchidei, lotosu, kwiatów wiśni i pomarańczy. Czy mogą one jednak być tak skuteczne jak najnowocześniejsze, syntetyczne składniki? Na pewno tak, bowiem ekstrakty roślinne mają podobną budowę do budowy komórek naszej skóry. To dlatego rozumieją jej potrzeby i tak łatwo dostosowują się do jej naturalnego rytmu.

Orchidea - odmładza i niweluje przebarwienia

Reklama

Orchidea potrafi przeżyć w najtrudniejszych warunkach nawet kilkadziesiąt lat. Ma także bardzo silne korzenie, magazynujące niezbędne do zachowania odpowiedniej struktury komórek składniki odżywcze. To odkrycie okazało się przełomowe przy układaniu receptur serii dla skóry dojrzałej.

Wyciąg z orchidei w kremach dostarcza skórze bioenergii, a także chroni ją, by komórki mogły funkcjonować w prawidłowy sposób. Przedłuża ich młodość. Ekstrakt z orchidei znakomicie sprawdza się w kosmetykach do skóry dojrzałej, ponieważ potrafi również zatrzymywać wodę w naskórku, stymuluje produkcję kolagenu i elastyny, a także niweluje przebarwienia.

Lotos - wygładza, nawilża i odświeża

W kosmetykach można spotkać wyciąg z lotosu białego lub błękitnego - kwiatu, który w Chinach jest symbolem delikatności i czystości. Wyciąg z lotosu nawilża skórę, chroni ją przed utratą wilgoci, wygładzą i odświeża.

Często jest jednym ze składników płynów do kąpieli, balsamów do ciała, kremów do rąk. Ostatnio coraz częściej pojawia się także w peelingach do twarzy i ciała.

Kwiaty wiśni i pomarańczy - odżywiają

Kwiaty wiśni i pomarańczy mają właściwości silnie odżywcze, dlatego są dodatkiem do kremów i balsamów regenerujących. Doskonale odświeżają skórę, więc można ich ekstrakty spotkać również w szamponach do włosów i płynach do kąpieli. Wyciąg z kwiatów pomarańczy dodatkowo zapobiega utracie jędrność i elastyczność skóry, dlatego jest składnikiem kremów przeciwzmarszczkowych.

Róża - łagodzi podrażnienia skóry i relaksuje

Z jej płatków najczęściej powstaje olejek i woda różana. Można spotkać także wyciągi z różnych jej odmian, np. białej, czerwonej i czarnej. Róża przede wszystkim ma właściwości kojące i łagodzi podrażnienia, dlatego często wykorzystuje się ją w kosmetykach dla skóry wrażliwej. Ponadto wzmacnia naczynka krwionośne i zmniejsza zaczerwienienie skóry, stąd jej obecność w seriach preparatów dla cery naczynkowej.

Ostatnio odkryto, że wyciągi z róży świetnie radzą sobie ze zmarszczkami i poprawiają jędrność skóry. Kolejnym atutem róży jest jej zapach - relaksuje, poprawia nastrój, ułatwia zasypianie. Stąd duży wybór kosmetyków do kąpieli. Uwaga: zapach róży jest silnym afrodyzjakiem.

Życie na gorąco 13/2010

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje