Przejdź na stronę główną Interia.pl

Gdy masz problem z naczynkami

Czerwone pajączki na twarzy pojawiają się, gdy pijesz gorącą herbatę lub mocno się stresujesz. Jak dbać o taką cerę, aby naczynka nie pękały?

Popękane naczynka mogą pojawić się już u nastolatek, ale najwięcej jest ich, gdy skończysz 30 lat. Wówczas to zmniejsza się w skórze ilość kolagenu, odpowiedzialnego za elastyczność naczynek i pogarsza się mikrokrążenie.

Bądź ostrożna

Reklama

Cera naczynkowa jest cienka i wrażliwa. Każdy błąd w jej pielęgnacji zemści się kolejnymi pajączkami. Do oczyszczania dobre są tzw. płyny micelarne, ewentualnie letnia woda - przegotowana lub mineralna. Unikaj preparatów z alkoholem, mentolem, glikolem, kwasem, witaminą A i mocznikiem. Co 10-14 dni zastosuj peeling, ale wyłącznie enzymatyczny.

Wybieramy krem

Do pielęgnacji używaj tylko delikatnych preparatów. Dobre będą kosmetyki z ekstraktem z miłorzębu japońskiego. Uszczelniają one ścianki naczynek i poprawiają ich elastyczność. Z kolei wyciąg z oczaru wirginijskiego działa ściągająco i przeciwzapalnie. Szukaj też kremów z witaminą C i rutyną, które wzmacniają i uszczelniają naczynka. Ich kruchość zmniejsza także wyciąg z kasztanowca, a witamina K zapobiega wylewom podskórnym. Niezależnie od pogody, krem na dzień powinien mieć silne filtry przeciwsłoneczne. W zimie, podczas mrozów, warto dodatkowo stosować kremy ochronne - półtłuste lub tłuste.

Makijaż doskonały

Rozszerzone naczynka możesz zatuszować odpowiednim makijażem. Na zaczerwienione miejsca nałóż zielony korektor. Delikatnie go rozprowadź i nanieś na niego podkład w naturalnym kolorze. Gdy naczynek jest dużo, użyj zielonej bazy pod makijaż. W takim przypadku sprawdzi się podkład mocno kryjący. Na koniec muśnij skórę sypkim pudrem. Nada on cerze jedwabisty, matowy wygląd. Puder powinien być albo transparentny (czyli bezbarwny, ale nadający cerze świetlistość), albo w odcieniach brązu. Unikaj odcieni różowych.

Wzmocnij je dietą

Naczynka możesz wzmocnić dietą. Unikaj pikantnych i ostrych dań. Całkowicie zrezygnuj z takich przypraw jak pieprz, cynamon czy imbir. Jedz za to dużo cytrusów. Doskonale też uszczelniają naczynka witaminy C, A i K zawarte w szpinaku, rzepie, kapuście, sałacie, brokułach, porze, czerwonej papryce i groszku.

Zamaskuj lub zlikwiduj

Popękane naczynka nie dodają nam urody. Na szczęście są sposoby, aby zaczerwienienia zniknęły lub zmniejszyły się.

korektor

Pojedyncze pajączki zamaskujesz zielonym korektorem w sztyfcie. Przy większych zmianach użyj korektora w kremie.

Maseczki

Wymieszaj po łyżce nagietka, rumianku i skrzypu. Zalej szklanką wrzątku na 15 min. Odcedź, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Nałóż na 15 min.

Zioła

Napar z kasztanowca znakomicie wzmacnia kruche naczynka. Torebkę ziół zalej szklanką wrzątku, poczekaj 5-10 minut i pij po posiłkach 1-3 razy dziennie.

W gabinecie

Rozszerzone naczynka możesz zlikwidować u lekarza lub kosmetyczki igłą zasilaną prądem (elektrokoagulacja) lub laserem. Uwaga, zabiegi są bolesne! Jolanta głodowska

Dowiedz się więcej na temat: naczynka | pielęgnacja | cera

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje