Reklama

​Gotowali i pomagali - gwiazdy wsparły hospicjum

12 października w warszawskiej restauracji Endorfina przy ulicy Foksal 2 odbyła się kolejna edycja Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Gwiazd. Już po raz drugi znani i lubiani spotkali się, aby zademonstrować swoje kulinarne talenty, ale przede wszystkim wesprzeć najbardziej potrzebujących. Celem tegorocznej edycji jest pomoc puckiemu hospicjum ks. Jana Kaczkowskiego.


Aktorzy, dziennikarze, wokaliści, sportowcy, gwiazdy scen mniejszych i większych na jeden wieczór przyjęli zupełnie nowe rolę. Podjęli wyzwanie, ubrali fartuchy i stanęli do kulinarnej rywalizacji o tytuł Najlepiej Gotującej Gwiazdorskiej Drużyny.

Wśród gotujących zawodników swoje kulinarne talenty zaprezentowali: Agnieszka Rylik, Ela Romanowska, Mariusz Kałamaga, Katarzyna Cerekwicka, Łukasz Zagrobelny, Antek Smykiewicz, Paweł Stasiak, Karolina Nolbrzak, Rafał Jonkisz, Rafał Zawierucha, Jacek Jędrzejak, Andrzej Wrona, Przemysław Saleta, Adrianna Biedrzyńska, Dariusz Kordek, Anna Powierza, Agata Załęcka, Bilguun Ariunbaatar.

Reklama

Każdy z zespołów, mając do dyspozycji te same produkty, miał za zadanie przygotować danie główne i deser. Kulinarne umiejętności zawodników oceniało jury w składzie: Katarzyna Zdanowicz (zwyciężczyni V Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Dziennikarzy), Radosław Mróz, Giancarlo Russo, Marco Ghia, Grażyna Olbrych oraz Mateusz Hładki.

- Próbowałem naszego dania i było znakomite. Duża w tym zasługa Agnieszki Rylik, która dowodziła naszą zgrają. Coś czuję, że jesteśmy faworytami - powiedział Styl.pl tuż przed ogłoszeniem werdyktu Mariusz Kałamaga.

Zapytany o domowe doświadczenia kulinarne odpowiada z rozbrajającą szczerością: - Jem, po prostu jem, właśnie te doświadczenia kulinarne uwielbiam najbardziej. A już tak na serio, to czasami zdarza się, że zrobię jakąś jajeczniczkę czy inną prostą rzecz, ale z braku czasu zazwyczaj stołuję się poza domem.

To jednak nie oznacza, że prowadzący poranny program "Wstawaj, szkoda dnia" w Radiu RMF FM wita się ze swoimi słuchaczami z pustym żołądkiem. - Co to, to nie! Śniadanko przygotowuję sobie dzień wcześniej. Zdarza się również, że robi mi je moja cudowna kobieta - dodaje Mariusz Kałamaga. 

Kolega Mariusza z drużyny - Rafał Zawierucha odpowiedzialny był za przygotowanie deseru. W ferworze walki zrobił ich aż pięć, choć pod ocenę jury oddano tylko jeden. - Próbowałem tych deserów, bo sam je przecież robiłem i bez fałszywej skromności muszę przyznać, że były zacne. Dania głównego nie smakowałem, bo było tak eleganckie i wspaniałe, że bałem się, iż Agnieszka obetnie mi ręce, jeśli naruszę tę niesamowitą konstrukcję.

Oprócz dobrej zabawy i rywalizacji w kuchni tego dnia liczyła się przede wszystkim pomoc potrzebującym. - Jest to wspaniała akcja i jestem zaszczycony, że mogłem wziąć w niej udział. To jedna z tych imprez, którą na pewno będę chciał wspierać w przyszłości - dodaje Rafał Zawierucha.

Czarnym koniem II Charytatywnych Kulinarnych Zawodów Gwiazd okazała się drużyna w składzie: Agnieszka Rylik, Mariusz Kałamaga i Rafał Zawierucha. Zespół Agnieszki Rylik zostawił w tyle konkurencję przygotowując fenomenalny deser oraz najlepsze danie główne - cielęcinę z serem kozim i figami.

Kulinarny wieczór poprowadziła Agnieszka Wielgosz. Wśród gości zgromadzonych w restauracji Endorfina byli m.in.: Tomek Karolak i Viola Kołakowska, Rafał Ziemkiewicz, Danuta Błażejczyk, Wanda Kwietniewska oraz Joseph Solesto.


Informacje prasowe/Łukasz Piątek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama