Przejdź na stronę główną Interia.pl

Tom Kerridge: Dieta szczęścia

​Wydawnictwo Zwierciadło przygotowało na jesień polskie wydanie książki znanego szefa kuchni, Toma Kerridge’a pod tytułem "Dieta szczęścia".

Czy może być coś lepszego, niż dieta, która dostarczy nam endorfin? Najważniejszym pojęciem i kluczem do tej diety jest dopamina. To kluczowa substancja chemiczna, towarzysząca sygnałom nerwowym w ośrodku przyjemności naszego mózgu. Kiedy doświadczamy przyjemności, czy to z powodu jedzenia, śmiechu, seksu, alkoholu czy hazardu, w mózgu wytwarza się dopamina.

Reklama

Istnieją badania, które wskazują, że niski poziom dopaminy prowadzi do obniżenia motywacji, letargu i apatii, a nawet depresji. Dieta dopaminowa oparta jest o produkty, które wspomagają wydzielanie hormonu przyjemności. Odchudzanie staje się po prostu... przyjemne. 

Jej twórca, Tom Kerridge od wielu lat zmagał się ze zbędnymi kilogramami, ale kiedy wskazówka wagi przed 40. urodzinami pokazała 190 kg, autor postanowił rozprawić się z nadwagą. Jednocześnie wiedział, że osiągnie cel tylko wówczas, gdy uda się mu wprowadzić trwałe zmiany i jeśli zachowa to co, w jedzeniu ceni najbardziej: smak i poczucie szczęścia, jakie ono daje. Tak narodziła się jego autorska dieta dopaminowa. A zapisem jej idei jest książka "Dieta szczęścia", zaś wykładnikiem - autorski program dla telewizji BBC "Tom Kerridge: Lose Weight For Good". Nikt też nie ma wątpliwości, że to działa. Wizytówka to nowa sylwetka - Tom Kerridge stracił ponad 70 kg i utrzymuje tę wagę.

Tom Kerridge: Dieta szczęścia, Wydawnictwo Zwierciadło, premiera: 27 września.


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje