Przejdź na stronę główną Interia.pl

Święto Obwarzanka w Krakowie

Cieszyły się popularnością już w XIV wieku na dworze króla Władysława Jagiełły. Swoich przywilejów doczekały się za panowania Jana Olbrachta. To on w 1496 roku zarządził, że ciasto splecione w warkocze mogli piec i sprzedawać jedynie krakowscy piekarze. Obwarzanek krakowski obchodzi właśnie swoje dwudniowe święto w stolicy Małopolski.

Sto tysięcy sztuk tego lokalnego pieczywa sprzedawanych jest codziennie. Smak obwarzanka krakowskiego zachwyca turystów, nic dziwnego, że ten lokalny przysmak rozpoznawany jest niemal na całym świecie. Obecnie przywilej jego pieczenia, na bazie starych receptur, mają piekarnie znajdujące się w granicach powiatu krakowskiego i wielickiego. To właśnie one zaprezentują swoje wypieki podczas pierwszej edycji Święta Obwarzanka Krakowskiego. 

Reklama

Przy Placu Szczepańskim w Krakowie  na kilkunastu stoiskach odwiedzający będą mogli degustować historyczne pieczywo z rożnymi dodatkami: mlekiem, solą lub serem. 

Zaproszeni na święto goście i restauratorzy na Plantach w Krakowie będą eksperymentować z obwarzankiem w roli głównej. Publiczność zadecyduje, który z tych kulinarnych wyczynów przypadnie do gustu publiczności. O wykorzystaniu obwarzanka w kuchni polskiej opowie restauratorka Ewa Wachowicz.

Nie zabraknie atrakcji dla najmłodszych. Z myślą o nich organizatorzy przygotowali warsztaty  z nauki pieczenia krakowskich obwarzanków.

Świętowanie przy ulicach Rynku Głównego, na Plantach i Placu Szczepańskim rozpocznie się w sobotę (26 maja o godzinie 10.00) i potrwa do niedzieli. Jeżeli nie macie planów na weekend polecamy wycieczkę do grodu Kraka.


Zobacz także: 







Dowiedz się więcej na temat: obwarzanek | nowa strona główna

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje