Przejdź na stronę główną Interia.pl

Pysznie, zdrowo, domowo i bez glutenu

Moda na "bez glutenu" trafiła do Polski niedawno, od razu wywołując spore zamieszanie. Smakoszom wiernym tradycyjnej kuchni trudno sobie wyobrazić tę rewolucję, a wielu nie wie, czym tak naprawdę jest dieta bezglutenowa. A może być smaczna, prosta i zdrowa.

Gluten. To właśnie dzięki niemu ciasto jest sprężyste, a chleb chrupiący. Okazuje się jednak, że jego brak nie wyklucza dań apetycznych w smaku i wyglądzie. Dziś, gdy coraz więcej osób decyduje się zmienić swoje nawyki, warto zastanowić się, czy nie urozmaicić swojej kuchni potrawami bez glutenu. Szczególnie, że wykorzystuje się w nich większość produktów trzymanych w kuchennych szafkach. Autorka namawia czytelnika, by częściej gotował w domu, wiedział co je i jak dieta wpływa (pozytywnie!) na zdrowie i samopoczucie.

Reklama

Grażyna Bober-Bruijn zebrała swoje doświadczenia i eksperymenty kulinarne, tworząc zbiór ponad dziewięćdziesięciu przepisów. Podzieliła je na trzy kategorie: "Coś na ząb", "Obiady" i "Słodkości", tak by o każdej porze dnia móc delektować się zdrowymi i smacznymi danami. Do kulinarnej przygody autorki dołączyły jej córki, które są najlepszym dowodem na to, że "bez glutenu" może smakować najmłodszym, a wspólne gotowanie jest świetną zabawą. "W mojej książce pokazuję, jak nie jedząc glutenu, w prosty sposób gotować, zachowując całą gamę potrzebnych witamin i minerałów, piec, żeby się udawało, i na koniec, żeby gotowanie było przyjemnością, a nie udręką" mówi o książce autorka.

Wszystkie przepisy opatrzone są apetycznymi zdjęciami autorstwa Gosi Wieruszewskiej, która współpracuje z najlepszymi tytułami prasowymi w Polsce. Subtelne, zachowane w minimalistycznej formie fotografie, wypełnione są intensywnymi barwami i wyostrzają zmysły. Autorki udowadniają, że jedzenie nie tylko powinno dobrze smakować, ale również pięknie wyglądać.

Grażyna Bober-Bruijn (od zawsze na diecie bezglutenowej) jest mamą dwóch córek, z którymi piecze i gotuje. Jej dewizą jest, że żadna dieta nie wyklucza przyjemności gotowania i cieszenia się posiłkiem.

Gosia Wieruszewska jest niezależnym fotografem z dużym doświadczeniem oraz zamiłowaniem do reportażu i portretu. Nieustannie podróżuje i to widać na jej zdjęciach. Stylizuje sesje zdjęciowe i fotografuje dla czołowych magazynów i gazet w Polsce. 

Książka zyskała rekomendację Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

"Pysznie bez glutenu"
Grażyna Bober-Bruijn i Gosia Wieruszewska
Wydawnictwo MUZA SA


Styl.pl/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: dieta bezglutenowa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje