Po prowansalsku
Wśród dziesiątków modnych ostatnio książek spod znaku "amator jedzie na Południe - podoba mu się - dziwi się, że tak tu ładnie - zakłada winnicę - je i pije", wreszcie głos profesjonalistki.
Georgeanne Brennan to mieszkająca w winnej mekce - północnej Kalifornii - autorka książek kulinarnych. Znana, z dużym doświadczeniem i erudycją.
Ona również ulega czarowi Prowansji (zabawne, nawiasem mówiąc, że Amerykanie nie znają we Francji innych regionów), kupuje tam (tu?) dom, kozy, świnię i przeprowadza się z mężem i dzieckiem, by zacząć, nowe, smaczniejsze życie.
Wspomnienia (przeprowadzka nastąpiła 40 lat temu) dawnej Francji rozczulają, przepisom wreszcie chce się wierzyć, historia inspiruje, a sama autorka w swoim prowansalskim domu najwierniejszym fanom wynajmuje pokoje (www.georgeannebrennan.com).
Georgeanne Brennan "Świnia w Prowansji", przeł. Janusz Ochab, Wydawnictwo Czarne
Łukasz Modelski
Twój STYL nr 6/2010