Reklama

Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz "Retrowarzywa"

W maju nakładem wydawnictwa Samo Sedno, ukazała się wyjątkowa książka kulinarna - "Retrowarzywa"! 105 oryginalnych przepisów zilustrowano 105 autorskimi zdjęciami przygotowanymi specjalnie na potrzeby tej publikacji.

Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bestsellera "Kipi kasza", który sprzedał się już w 20 tys. egz., przygotowali ponad 100 nowych, pomysłowych przepisów z wykorzystaniem dawniej znanych, a dziś rzadko jadanych warzyw. Nowatorskie, smaczne i zdrowe propozycje wpisują się w ideę slow food i powrotu do korzeni polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko trzy czwarte przepisów to dania bezmięsne.

Pod nóż poszło siedem zapomnianych lub sporadycznie wykorzystywanych warzyw: burak, rabarbar, jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur.  

Reklama

Paweł Łukasik - technolog żywienia, a prywatnie pasjonat gotowania. Odpowiada za część merytoryczną, gotowanie oraz przepisy przygotowane specjalnie na potrzeby tej publikacji.

Grzegorz Targosz - fotograf, absolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach "Retrowarzywa" i "Kipi kasza".

Obaj prowadzą blog kulinarny "Gotowanie z Pasją" (Gotowaniezpasja.pl) udowadniając, że męska kuchnia może być kreatywna, zdrowa, lekka i wysmakowana także wizualnie.  Swoją pasją go gotowania dzielili się już niejednokrotnie w programie "Dzień Dobry TVN" lub w audycjach radiowych - przez 1,5 roku w jednej z krakowskich rozgłośni radiowych prowadzili cotygodniowy program kulinarny "Na wolnym ogniu". Publikują swoje przepisy w ogólnopolskich magazynach, takich jak: "Moje Gotowanie", "Miasto Kobiet", "Moda na Zdrowie", "KUKBUK", a w krakowskim radio KRK.FM prowadzili kulinarne pogaduchy w audycji "Na wolnym ogniu". W maju 2015 roku nakładem Samo Sedno ukazała się w całości przygotowana i opracowana książka kulinarna "Kipi Kasza".

 

Przykładowe dania (wybrane z rożnych części książki) to:

- Hummus buraczany

- Ciasto buraczano-czekoladowe z lukrem buraczanym

- Lody z pieczonych buraków z truskawkami, czekoladą i kruszonymi migdałami

- Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami

- Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem

- Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową

- Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową

- Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką

- Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami

- Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto

- Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka

- Miodownik z pasternakiem

- Sushi z marynowaną brukwią

- Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów

- Kotlety z brukwi na maślakach z nektarynką

- Kopytka z topinamburu z gulaszem z żołądków drobiowych

- Sernik z topinamburem i kasztanami

- Chleb z topinamburu z czarnuszką i masłem koperkowym


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy