Reklama

Kasia i Zosia Pilitowskie "Jajko"

​Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje - no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko.

Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Można, z duchem czasu, ukisić. Serio można? Tak! Jajko to podstawa w kuchni. Bez niego nie ma gęstych sosów i puszystych biszkoptów. Idealne na śniadanie, obiad, podwieczorek - można je jeść cały czas nie zważając na porę dnia, czy roku.

"Jajko" to książka stworzona w hołdzie najstarszemu składnikowi świata. Napisana przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak wykluwają się najpyszniejsze przepisy. Inspirujące przepisy przeplatają się z opowieściami Kasi i Zosi Pilitowskich i ich krakowskich przyjaciół - kucharzy i artystów, którzy dzielą się wspomnieniami z dzieciństwa i sekretnymi recepturami na najlepsze jajka na świecie. Jak się bowiem okazuje, każdy ma swój ulubiony smak. A jaki jest twój?

Reklama

Kasia i Zosia Pilitowskie, mama i córka, wegetarianki, właścicielki i kucharki w barze śniadaniowym "Ranny Ptaszek" w Krakowie. Kasia równocześnie zarządza kuchnią w "Hummus Amamamusi" na krakowskim Kazimierzu,  od kilku lat prowadzi z powodzeniem największy festiwal kulinarny w Krakowie "Najedzeni Fest!", organizuje letni Piknik Krakowski w parkach Krakowa i walczy o drzewa. Zosia jest mistrzynią kiszonek i miłośniczką kuchni azjatyckiej.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy