Reklama

Festiwal Małopolska Jesień Enologiczna 2015

Od dnia 11 września na południu Polski trwa festiwal "Małopolska Jesień Enologiczna 2015", który w tym tygodniu w dniu święta młodego wina czyli 19 listopada zostanie zwieńczony konferencją "Produkcja i spożycie wina i cydrów w Polsce - historia kulturowa i perspektywy rozwoju.

Oto po raz pierwszy w Krakowie i po raz pierwszy w naszym regionie świętujemy wino i winiarstwo. Na dodatek w połączeniu z lokalną kuchnią i najlepszymi kulinarnymi produktami Małopolski. Celebrując Kulturę, Tradycję, Humanizm i... Przyszłość!

MJE organizowana jest przez Stowarzyszenie Kobiety i Wino jako całkowicie nowa i oryginalna propozycja wydarzenia kulturalnego w kalendarzu regionu. Poprzez radio, internet i prasę Stowarzyszenie informuje o przebiegu imprez, edukując jednocześnie mieszkańców Krakowa i okolic w tematyce wina, smacznego i zdrowego odżywiania oraz o bogactwie kulturowym ukrytym w winiarstwie - zajęciu, które łączy pokolenia, łączy rodziny, jednoczy ludzi w odkrywaniu urody życia.

Reklama

To największe wydarzenie branży winiarskiej w naszym regionie udowadnia, jak w Małopolsce odradza się i kwitnie winiarstwo, którego początki sięgają IX wieku, kiedy to na wzgórzu wawelskim założono prawdopodobnie pierwszą winnicę w naszym kraju.

Dzięki udziałowi w imprezach mieszkańcy Małopolski poznają czołowych polskich specjalistów z zakresu enologii, producentów i importerów wina, odwiedzają małopolskie winnice i osobiście poznają małopolskich winiarzy - wspaniałych ludzi, którzy porzucili swoje dotychczasowe kariery i w swoich winnicach stworzyli swoje własne mikroświaty, w których się realizują i spełniają.

Najbliższe wydarzenie Festiwalu to zaplanowana na 19 listopada konferencja "Produkcja i spożycie wina i cydrów w Polsce - historia kulturowa i perspektywy rozwoju", która odbędzie się w Pałacu Pod Baranami. Konferencja zainteresuje pasjonatów wina i kuchni oraz miłośników historii i małopolskich tradycji - wszystkich, którzy w winiarstwie dostrzegają obecność humanistycznych wartości - łączenia pracy, pasji i piękna!

Dzięki prezentacji prekursora polskiej enologii, pana Romana Myśliwca poznamy szczepy uprawiane w Polsce i historię ich uprawy. Agnieszka Wyrobek-Rousseau, międzynarodowy ekspert w dziedzinie uprawy winorośli opowie nam o starych odmianach jabłek i ich przetwórstwie oraz zastosowaniu chwastów w rolnictwie ekologicznym i biodynamicznym. Pan Wojciech Bosak - doradzający przy tworzeniu wielu funkcjonujących w Polsce winnic - zaznajomi nas z ekonomią produkcji polskiego wina, a Tomasz Prange-Barczyński opowie o polskich winach w polskich restauracjach i sklepach specjalistycznych.  Konferencję uświetni występ "Muzyka i wino" Grzegorza Turnaua. Wydarzenie zakończy degustacja komentowana win polskich prowadzona przez Macieja Nowickiego (Winicjatywa) i Mariusza Kapczyńskiego (Vinisfera).


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy