Reklama

Dorota Świątkowska „Moje wypieki na 4 pory roku”

Najsłodsza blogerka kulinarna, Dorota Świątkowska, powraca z kolejną porcją przepisów na najlepsze wypieki. „Moje wypieki na 4 pory roku” wydane przez Egmont to zbiór kilkudziesięciu pomysłów na słodkości odpowiednie na każdą porę roku. To już piąty tytuł w kolekcji autorki bloga mojewypieki.com.

Tym razem mistrzyni wypieków zebrała przepisy, dzięki którym łasuchować będzie można przez okrągłe dwanaście miesięcy! "Moje wypieki na 4 pory roku"  to gratka nie tylko dla tych, którzy dotychczasowe książki i bloga autorki mają w małym palcu, ale i dla wszystkich tych, którzy poszukują pysznej inspiracji na co dzień. Propozycje wypieków zadowolą zarówno doświadczonych cukierników, jak również tych zupełnie początkujących. Autorka zadbała o to, by każdy znalazł tu pomysł na deser odpowiedni do swoich umiejętności kulinarnych i gustów.

Reklama

WIOSNA obfituje w ciasta radosne, lekkie i... zielone. Przez całe LATO kuchnia pachnie na zmianę truskawkowo, malinowo, poziomkowo, jagodowo... JESIENIĄ wypieki nabierają całkiem nowego smaku. Dalej sięgamy po letnie owoce, ale wprowadzamy też do menu świeże śliwki, jabłka, dynię, zbieramy pierwsze orzechy. ZIMĄ spiżarnia jest pełna zapasów, a my nie przestajemy korzystać z dóbr przygotowanych latem. Do wypieków włączamy cynamon, przyprawy korzenne, ciasta podajemy z kubkiem kakao lub mlekiem i miodem. - pisze we wstępie do książki Dorota Świątkowska. Ta książka będzie Ci towarzyszyła przez okrągły rok. - dodaje.

Wśród wiosennych przepisów znajdują się pomysły przede wszystkim na ciasta zielone i ... rześkie, wśród których królują cytrusy i owoce tropikalne. To zdecydowanie sezon na lekkie jak puch serniki, puszyste babki oraz delikatne desery i torty. Lato to sezon na rodzime owoce i szybkie ciasta bez pieczenia. To też czas deserów lodowych, babeczek dekorowanych porzeczkami, czy agrestem i serników na zimno. Na jesień Dorota Świątkowska proponuje pachnące jabłeczniki i placuszki z dodatkiem dyni. Znajdziecie tu też pomysły na szybkie ciasta czekoladowe i wypieki ze śliwkami. Zima to czas na aromatyczne przyprawy korzenne i nieco bardziej skomplikowane wypieki. To też okazja do wykorzystania podczas pieczenia przetworów przygotowanych latem. Dajcie się oczarować pomarańczowym babeczkom z makiem i białą czekoladą. Spróbujcie upiec kokosowy torcik bezowy i tort opium, a zima okaże się być całkiem przyjemną i słodką porą roku. 

Autorką książki jest Dorota Świątkowska, założycielka bijącego rekordy popularności bloga mojewypieki.com. Niepoprawna optymistka, kolekcjonerka literatury kulinarnej i spełniona mama dwóch nastolatek. To jej kolejna książka z najsłodszymi pomysłami na domowe wypieki.

Dorota Świątkowska "Moje wypieki na 4 pory roku"; książka dostępna w księgarniach Empik na terenie całego kraju oraz na stronie Egmont.pl.


Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy