Reklama

Uwaga na tatar z groźną bakterią. Nie spożywaj go pod żadnym pozorem

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne. W tatarze wołowym dostępnym w wielu sklepach wykryto o Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC). GIS apeluje do konsumentów, by nie spożywali produktu z partii objętej komunikatem.

Uwaga na tatar z bakterią powodującą zapalenia okrężnicy

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek tatara wołowego z określonej poniżej partii.

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

Reklama

Czytaj także: Kupiłeś taką mąkę? Nie spożywaj jej pod żadnym pozorem. GIS wydał komunikat

Który tatar wycofano ze sprzedaży?

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g

Numer partii: 1032604

Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Warto wiedzieć: Czy można wejść z psem do restauracji? Sanepid nie ma wątpliwości

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu, uruchomił procedurę wycofania kwestionowanej partii z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu - czytamy na stronie GIS.

GIS apeluje do konsumentów, by nie spożywali produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem

Zobacz również: GIS: Salmonella w mięsie. Biedronka ostrzega klientów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: tatar | bakterie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy