Reklama

Lecz się dietą

Co jeść po chorobie, by szybko odzyskać siły?

Potrzebujesz białka i dużej ilości kalorii. Na twoje menu powinny składać się głównie chude mięso i ryby oraz półtłusty nabiał. Zalecany jest również rosół wołowy, bogaty w ważne dla rekonwalescentów aminokwasy. Nie zapomnij o warzywach i owocach - najlepiej krótko gotowanych lub duszonych. Jedz też różne kasze i pieczywo z mąki orkiszowej, dostarczającej energii. Unikaj potraw smażonych, tłustych ciast i tortów, ostrych przypraw, warzyw i grzybów marynowanych w occie, a ponadto batonów, chipsów i innych rodzajów śmieciowego jedzenia.

Przykładowe menu

Śniadanie

Reklama

Kasza manna na mleku z żółtkiem i cynamonem, bułka z masłem i polędwicą drobiową, kawa zbożowa. Albo: jajecznica z dwóch jaj, bułka pszenna, pasta z makreli z natką pietruszki, zielona herbata.

Drugie śniadanie

Bułka orkiszowa z półtłustym twarogiem i miodem, sok pomarańczowy. Obiad Rosół wołowy z makaronem, ziemniaki z wody, pieczeń z indyka ze śliwkami, buraczki, kompot jabłkowy. Albo: krupnik na rosole wołowym, bitki wołowe w sosie własnym, zielona sałata ze śmietaną.

Na deser - kawałek ciasta dyniowego.

Podwieczorek

Koktajl: 1/2 szklanki kefiru, banan, brzoskwinia z dodatkiem łyżki miodu i wanilii.

Kolacja

Zapiekanka z ziemniaków z jajkiem, szynką, brokułami i fetą, sałatka z pomidorów z natką pietruszki i oliwą. Albo: klopsiki z indyka w sosie koperkowym z makaronem orkiszowym, surówka z kapusty.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy