Reklama

Przygotuj pożywne śniadanie dla ucznia

Urozmaicone śniadanie w rodzinnym gronie to dobry początek dnia.

W środowisku medycznym opinia na temat śniadania jest ustalona - koniecznie należy je jeść. Dietetycy i lekarze zgodnie twierdzą, że śniadanie to najważniejszy posiłek. Kolejne badania dowodzą, że ci, którzy je spożywają, mają prawidłowy poziom cukru we krwi, mniejsze problemy z nadwagą, a przy tym lepiej się koncentrują i łatwiej przyswajają wiedzę.

Uczeń bez śniadania.Rodzice często skarżą się, że ich pociechy niechętnie siadają do stołu. Jednak warto próbować przełamać tę niechęć, bowiem brak śniadania sprawia, że fizyczne i intelektualne możliwości dziecka spadają nawet o kilkadziesiąt procent! Zdaniem profesora Davida Bentona ze Swansea University odpowiada za to stężenie cukru we krwi. Im wolniej ono wzrasta, tym lepiej uczeń funkcjonuje.

Reklama

Co jednak zrobić, gdy potomek modli się nad talerzem i notorycznie zapomina zjeść drugie śniadanie? Przede wszystkim postaraj się spotkać z dzieckiem rano przy stole - samotne jedzenie nie jest przyjemne. Daj mu wybór - np. płatki na mleku czy kanapka? Pozwól zjeść ile chce, nie zmuszaj do jedzenia, szczególnie rzeczy, których nie lubi.

Co musisz wiedzieć Dieta pierwszoklasisty jest wymagająca. Rozwijający się organizm potrzebuje wielu cennych składników, m.in. pełnowartościowego białka. Jego dobrym źródłem są: twarożki, żółty ser, jajka, mięso (np. w formie pieczonej zamiast kupionej wędliny czy parówek) oraz ryby. Jeden z każdych pięciu kęsów odżywia mózg. Ponieważ aż w 60 proc. składa się on z tłuszczu, potrzebne mu są kwasy omega-3.

Obowiązkowym składnikiem śniadania powinien być ciepły napój.

- Przygotowując pierwsze śniadanie, pamiętaj, że powinno ono dostarczać 25-30 proc. energii (czyli mniej niż obiad, ale więcej niż kolacja) - tłumaczy Halszka Gędek, dietetyk z poradni żywieniowej Bella Dieta.

- Producenci kuszą nas mocno przetworzonymi płatkami, jasnymi bułeczkami czy słodzonymi jogurtami. Jednak lepszym rozwiązaniem będą musli, płatki owsiane, ciemne pieczywo (albo mieszane - w zależności od tolerancji dziecka), jogurt czy mleko (ok. 2 proc tłuszczu.) W miarę możliwości warto unikać też konserwantów - mówi Halszka Gędek.

Dietetyczka przypomina też o świeżych warzywach i owocach: do kanapek świetnie sprawdzą się chrupiące rzodkiewki, papryka, ogórek, sałata. Wygodną owocową przekąską może być jabłko, gruszka czy banan, które uzupełnione kubeczkiem jogurtu sprawdzą się jako drugie śniadanie.

Świat i Ludzie 34/2011

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy