KUCHNIA | Poniedziałek, 28 września 2020 (12:40)
Rosół to jedna z najpopularniejszych na świecie zup. Przypisuje się jej wiele właściwości zdrowotnych i regeneracyjnych. W przeszłości miskę rosołu podawało się kobiecie zaraz po porodzie, aby nabrała sił. Trudno znaleźć jeden idealny przepis na ten mięsno-warzywny wywar. Można powiedzieć, że każda gospodyni ma własne, sprawdzone sztuczki, które sprawiają, że jest bardziej aromatyczny. Chcecie je poznać? Przeczytajcie zatem ten artykuł.
1 / 8
Tradycyjny polski rosół To niezbędny element każdego niedzielnego obiadu. Wielu z nas ma jednak problem z uzyskaniem odpowiedniego koloru, smaku oraz klarowności wywaru. Mięso Kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina czy kaczka - każde z tych mięs świetnie jako podstawa do przygotowania rosołu. Wielu kucharzy zaleca, aby łączyć je ze sobą, a wtedy wywar będzie niezwykle aromatyczny. Istnieje jednak kilka niepisanych zasad, które pomogą wam obchodzić się w odpowiedni sposób z mięsem. Przede wszystkim pamiętajcie o właściwych proporcjach (półtora litra wody na minimum kilogram mięsa). Przed dodaniem mięsa do garnka koniecznie opłuczcie je w ciepłej wodzie. Wypływa to na klarowność zupy. Rosół potrzebuje tłuszczu, dlatego nie warto pozbywać się skóry przed gotowaniem.
Źródło: 123RF/PICSEL