KUCHNIA | Wtorek, 17 grudnia 2019 (08:11)
Chcesz zaskoczyć bliskich nietypową wigilijną potrawą? Zobacz, co pojawiało się dawniej na stołach Polaków i zainspiruj się.
1 / 7
Chciałabyś, aby wieczerza wigilijna była w tym roku nieco inna? Nie musisz przecież rok w rok podawać na stół barszczu i śledzia w śmietanie. Zamiast nich lub jako dodatkową potrawę możesz podać jedną z tych tradycyjnych, zapomnianych już dziś przez wielu potraw. Siemieniotka Siemieniotka to tadycyjna zupa z nasion konopii. Na domowych stołach pojawiała się już od wieku dziewiętnastego. Popularna była przede wszystkim na Śląsku, ale chętnie jadano ją również w innych regionach na przykład w Wielkopolsce lub Małopolsce. Przepisów na siemieniotkę jest naprawdę sporo. Powodem tego jest to, że dawniej każda z gospodyń przygotowywała ją trochę inaczej. Aby zrobić tę zupę, najpierw musisz ugotować nasiona konopi. Jeżeli nie chcesz, by twoja potrawa była gorzka, koniecznie odlej kilkakrotnie wodę. Wtedy pozbędziesz się tego posmaku. Później trzeba odcedzić nasiona i ocierać je, przelewając wodą. Wszystko po to, aby uzyskać jednolitą konsystencję, którą później zagotowuje się z wodą i główką cebuli. Do całości powinno się dodać jeszcze śmietanę i doprawić. Koniecznie solą i pieprzem, ale można również wspomóc ją jeszcze odrobiną cukru. Najczęściej siemieniotkę podaje się z kaszą jęczmienną.
Źródło: 123RF/PICSEL