Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szaszłyki z kurczaka...

...z grillowanymi warzywami.

Przepis

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 min
Czas marynowania: 2 h
Czas grillowania: 15 min

Składniki


- 6 piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona, umyta i oczyszczona
- 1 papryka zielona, umyta i oczyszczona
- 1 cebula czerwona
- 12 pomidorków koktajlowych

Reklama

Marynata
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- 8 łyżek oliwy
- zest z 1 cytryny
- sól morska
- pieprz

Przygotowanie

Zacznij od zrolowania tymianku i rozmarynu tak, aby odzyskać same liście. Pokrusz liście laurowe i dodaj do dużego naczynia razem z oliwą. Dodaj zest z cytryny, sól i pieprz.

Kurczaka pokrój w grubą kostkę ok. 2cm x 2 cm, podobnie jak paprykę. Cebulę pokrój na ósemki. Pamiętaj, aby wcześniej namoczyć patyczki do szaszłyków w letniej wodzie. Dzięki temu zapobiegniesz ich przypalaniu.

Na początek robiąc szaszłyki zacznij od pomidorka, następnie kurczak, papryka, a w połowie patyczka dodaj kawałek cebuli, aby była swego rodzaju równoważnikiem. Wszystkie szaszłyki marynuj 2 h, w międzyczasie je obracając.

Grill ustaw na metodę bezpośrednią i kiedy będzie już bardzo nagrzany grilluj szaszłyki od 5 do 8 minut z każdej strony. Od razu podawaj. Oczywiście w miarę możliwości używaj dowolnych warzyw sezonowych. Mogą to być np. szalotki, cukinia, szparagi, pieczarki.

Dowiedz się więcej na temat: Pascal Brodnicki | przepisy | przepis | grill | grillowanie | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje