Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szaszłyki z jagnięciny...

...po marokańsku

Przepis

Dla 4 osób
Czas marynowania: 30 min-8 godz.
Czas grillowania: 8-12 min

Reklama

Składniki
- 1 średnia cebula, starta
- 3 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
- 3 łyżki świeżej kolendry, drobno posiekanej
- 1 łyżki kuminu mielonego
- 1 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżki świeżego, białego pieprzu mielonego
- 1 łyżeczki drobnej soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergin
- 1 papryka zielona
- 1 papryka pomarańczowa
- 2 czerwone cebule
- 800 g mięsa jagnięcego, pokrojonego w kostkę 3 cm x 3 cm

Sałatka
- 1 bardzo cienko pokrojony fenkuł (koper wloski)
- Fileciki z 1 grejpfruta
- 1 granat
- 1 kulka mozzarelli
- 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika
- Olej z pestek dyni

Przygotowanie

W dużej misce wymieszaj cebulę razem ze wszystkimi ziołami, dodaj oliwę i wymieszaj dokładnie całość. Dodaj mięso, zakryj misę i marynuj od 30 min do 8 godz.

Przygotuj patyczki do szaszłyków, namaczając je wcześniej w ciepłej wodzie. Nabijaj mięso i warzywa najlepiej na przemian stosując tłuste i chudsze kawałki mięsa. Grilluj od 8-12 min., aż szaszłyki będą chrupiące i zarumienione.

Na talerzu zrób łoże z kopru włoskiego i reszty składników. Na sałacie ułóż zgrillowane szaszłyki i skrop olejem z pestek dyni.

Dowiedz się więcej na temat: Pascal Brodnicki | szaszłyki | grillowanie | jagnięcina | przepis

Reklama

Wasze komentarze (0)

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje