Przejdź na stronę główną Interia.pl

W obronie zniesławionej czekolady

Gorzka czekolada o min. zawartości 70 proc. kakao jest bogata w fosfor, potas, magnez, żelazo i antyoksydanty, które mogą chronić przed rakiem i chorobami układu krążenia.

Wszyscy znamy urok zakazanego owocu, a czekolada cierpi z powodu swojego wizerunku "niegrzecznej, lecz smacznej". Ziarno kakaowca jest jednocześnie pożądane i demonizowane tak bardzo, że jedzenie czegokolwiek z ziarnem jest postrzegane jak nieprzyzwoita przyjemność: słodka, bogata, tucząca i grzeszna.

Reklama

Wnoszę o poważne i godne traktowanie kakaowca. Zwykle to, co jest dodawane do czekolady sprawia, że traci ona naturalną elegancję i tanio smakuje. Dobra, ciemna czekolada, taka, która najlepiej się nadaje do jedzenia i zdecydowanie jako jedyna nadaje się do gotowania, jest przydymiona i elegancka, i niektóre badania wskazują, że jest zdrowa.

Argumenty mówiące o dobrym wpływie na zdrowie artykułów żywnościowych, których generalnie należy unikać, mogą brzmieć podejrzanie, ale pewne fakty są niepodważalne: gorzka czekolada o min. zawartości 70 proc. kakao jest bogata w fosfor, potas, magnez, żelazo i antyoksydanty, które mogą chronić przed rakiem i chorobami układu krążenia. Dodatkowo czekolada zawiera również fenyloetyloaminę, związek chemiczny, który wywołuje dobre samopoczucie.

Ale ja myślę, że najlepszym argumentem dla czekoladowego musu i ciasta poniżej jest fakt, że nie możesz powiedzieć, że dobrze żyjesz, jeśli nie jesz dobrze.

Oba przepisy są łatwe do wykonania. Dokładnie rzecz biorąc, mus czekoladowy nigdy nie jest trudny, ale ma jedną, dużą wadę. Jeśli czekolada rozgrzeje się za bardzo podczas topienia w mikrofalówce czy kąpieli wodnej, może się zmienić w matową masę pełną grudek. Unikam tej sytuacji topiąc czekoladę razem z płynem w rondelku.

Ponieważ chciałam czekoladowo-wiśniowy mus płyn, który wybrałam to wiśniowe brandy, słodki, podstępny czerwony likier (nie przezroczysta diabelska nalewka jaką jest kirsch, choć możesz go użyć w zastępstwie). Jeśli wolisz czekoladowo-pomarańczowy mus, użyj Cointreau. Rum również świetnie się nadaje. Możesz też dolać kawy zamiast alkoholu.

Czegokolwiek użyjesz, będzie to niezbyt słodki, bardzo dorosły mus czekoladowy, wart zachowania na specjalne okazje (np. walentynki).

Julia Child pisała, że Gateau Reine de Saba to pierwsze francuskie ciasto, jakie jadła. Moja wersja różni się od jej wersji w tym, że jest łatwiejsza do zrobienia. Znowu topię czekoladę z płynem i używam mielonych migdałów zamiast tradycyjnej mieszanki mąki i migdałów. Wolę, by moja Reine de Saba była bardziej deserowa, zmysłowo rozpływająca się w ustach. Skoro "Reine de Saba" to po francusku Królowa Saby, myślę, że to świetnie pasuje.

Dzięki użyciu migdałów ciasto nadaje się również dla osób z nietolerancją glutenu. Mała porcja starcza na długo. Możesz je pokroić na 12 kawałków, tak by każda z jedzących osób nie pochłaniała ogromnych ilości cukru.

Ale bycie defensywną nie jest dobrym zakończeniem. Tak dobre ciasto jest dobre dla ciebie - dla twojego ciała i dla twojej duszy.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje