Przejdź na stronę główną Interia.pl

Smakowite kąski skruchy

Zawsze uważałam, że najłatwiejszym sposobem na przybranie wagi podczas świąt jest obiecać sobie, że po świętach rozpocznie się dietę.

Być może to już musztarda po obiedzie, ale powiem wam, na czym polega problem: mając świadomość, że w najbliższym czasie będziesz sobie odmawiać wielu rzeczy, na święta pochłoniesz ogromne ilości kalorii na zapas. W związku z tym nie zamierzam na początku stycznia obiecywać wstrzemięźliwości i wam tego również nie zalecam.

Reklama

Ale prawdą jest, że po świętach często przybywa nam tu i ówdzie, i nie czujemy się najlepiej po tym jak naraziliśmy nasze ciała i system pokarmowe na ekstremalne przeżycia. Dlatego teraz chcę jeść zdrowo i czuć się dobrze, i nie ma to nic wspólnego z liczeniem kalorii.

Pozostałość po Atkinsie, który sugerował, że wszystkie węglowodany są zdrowe, może się wydawać dość wywrotowym pomysłem, ale sałatka z brązowego ryżu i wodorostów świetnie się nadaje na początek roku, w których chcesz się dobrze czuć. Brązowy ryż wydaje się tak czysty i szlachetny, że mam wrażenie, że jedząc go, staję się lepszą osobą.

A słowo "wodorosty" brzmi tak obiecująco - być może wydaje się kulinarnym odpowiednikiem włosiennicy, ale wyobraź sobie włosiennicę z podszewką z kaszmiru, tak pyszna i pełna smaku jest ta sałatka. Nie mam w niej ani odrobiny skruchy.

Łatwo ją przygotować. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, namocz wodorosty i podsmaż cebulę. Połącz to wszystko z tamari (ciemnym, gęstym sosem sojowym) lub zwykłym sosem sojowym. Jeśli zrobisz więcej, nadwyżki przechowuj w plastikowym pojemniku - będziesz mieć zdrową przekąskę na wieczór, dzięki czemu zrezygnujesz z batonika.

Zupę z buraków i imbiru również łatwo zrobić. Wiele osób uważa, że buraki oczyszczają wątrobę, a imbir zapobiega przeziębieniom, ale nawet jeśli nie podzielasz tych opinii, to nie ma znaczenia - ta zupa jest po prostu pyszna.

Lubię sobie ułatwiać życie, więc ograniczam się jedynie do zmiksowania ugotowanych buraków z bulionem o niskiej zawartości sodu i świeżo startym imbirem. Zupa jest cudowna w pokojowej temperaturze lub, jeśli lubisz gorące zupy, możesz ją podgrzać. Ja tego nigdy nie robię. Miksuję i piję. To jest chyba najszybszy sposób w historii na coś regenerującego w kubku lub misce.

Narażając się na to, że zabrzmię niebezpiecznie new age'owo, myślę, że najlepszą drogą do zdrowego odżywiania jest skoncentrowanie się na tym, co włączasz do swojej diety, a nie na tym, co starasz się z niej wyrzucić. Owoce o pomarańczowym miąższu, jagody i granaty są znane z dużych ilości antyoksydantów, które, jak twierdzą naukowcy i dietetycy, są dobre dla zdrowie. Być może mają rację, być może nie, ale jakkolwiek ich nie wymieszasz, sałatka ze świeżego mango, jagód i granatu, skropiona sokiem z limonki, sprawia, że czujesz się dobrze.

Lubię tę sałatkę jako cnotliwą wersję deseru lub... śniadania. Wiem, że ma najwięcej witamin zaraz po przyrządzeniu, ale lubię mieć ją gotową w pojemniku w lodówce. Smakuje tak soczyście, tak cudownie i wygląda tak pięknie, że trudno wymyślić, że jest jakiś inny powód do jej zjedzenia poza przyjemnością. Nie znam lepszego sposobu na rozpoczęcie nowego roku. Oby wszystkie kolejne posiłki sprawiały, że będziecie się czuć tak zdrowi, i tak szczęśliwi.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje