Przejdź na stronę główną Interia.pl

Czasem palce wygrywają z widelcem

Nie trzeba stopnia naukowego z antropologii, by wytłumaczyć dlaczego jedzenie palcami jest zawsze satysfakcjonujące.

Jedzenie po prostu smakuje lepiej, a ty - w głębokim, prymitywnym sensie - czujesz, że naprawdę jesz. Skoro połowę swego czasu spędzam warcząc "Nie palcami!" do moich dzieci, czuję się odrobinę hipokrytką głosząc radość z jedzenia w stylu Neandertalczyków, ale nawet podręczniki etykiety zezwalają na jedzenie żeberek bez użycia sztućców.

Reklama

Chociaż uważam, że ta potrawa - pieczony kurczak i żeberka z jabłkami i syropem klonowym - idealnie nadaje się do karmienia dwóch pokoleń na raz, nie potrzebujesz dzieci w pobliżu jako wymówki do jedzenia. A gotuje się właściwie sama.

Jeśli mam do czynienia z mięsem, z pewnością będę je marynować w zmiękczających, wzbogacających smak płynach przed grillowaniem, pieczeniem czy smażeniem. To nie jest po prostu zwyczaj. Im więcej zrobisz przy mięsie przed pieczeniem, tym mniej musisz działać w trakcie lub po.

W tym przypadku sok jabłkowy lub cydr nadaje kwaskowatość i zapobiega żylastości, odrobinka oleju utrzymuje wilgoć, a syrop klonowy, sos sojowy, anyż, cynamon i czosnek nadają głęboki, soczysty smak. Jeśli przy stole nie siadają dzieci, zawsze dodaję nieco suszonej chili do marynaty (lub zastępuję olej roślinny oliwą z chilli).

Dwa rodzaje mięsa dobrze współgrają: stosunkowo chudy kurczak jest wzbogacony w smaku i strukturze wieprzowymi żeberkami, które oddają nieco pełnego smaku tłuszczu podczas pieczenia. Możesz użyć dowolnie wybranych żeberek, najlepsze są mięsiste, ale jeśli tylko są pocięte, a nie w całości, wszystko się uda.

Jeśli chodzi o kurczaka, wiem, że jest niepohamowana tendencja, by brać mięso z piersi, zwłaszcza takie bez kości i - co jeszcze pogarsza sprawę w moim mniemaniu - bez skóry. Ale błagam was, używajcie udek, z kością i skórą. Nie mówię tego z powodu argumentu jedzenia rękami (nawet ja używam noża i widelca do kawałków kurczaka), ale ponieważ to mięso jest bardziej miękkie i zdecydowanie lepiej smakuje. Ciemniejsze mięso zdecydowanie lepiej znosi ten rodzaj pieczenia.

Pieczony ziemniak z kleksem kwaśnej śmietany, posypany szczypiorkiem (lub z masłem dla młodszych biesiadników) jest idealnym dodatkiem. Możesz też podać zieloną sałatę i dobry, wiejski chleb.

Na deser dzieci zawsze się zadowolą miską lodów waniliowych. Jeśli masz ochotę krzątać się chwilę w kuchni, możesz nagrodzić dorosłych blachą ciastek kawowo-orzechowych.

Właściwie element kawowy w ciastkach nie jest mocny, więc dzieci w pewnym wieku mogą je polubić, ale nie martwmy się ciągle o plany awaryjne dla juniorów (i co z tego, że im nie będzie smakować?) Uwielbiam te ciastka jeszcze lekko ciepłe, z zimnymi lodami. Są tak proste do przyrządzenia, że mogą być zwieńczeniem każdego posiłku.

Musisz się trochę pomęczyć, żeby znaleźć groszki cappuccino (ja znalazłam je w internecie). Ale możesz również użyć zwykłej czekolady i dodać trochę rozpuszczalnej espresso do mąki, przed dodaniem jej do mieszanki. Czasem miło jest trochę się pobawić.

Dowiedz się więcej na temat: Nigella Lawson | żeberka | kurczak | ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje