Przejdź na stronę główną Interia.pl

Te wspaniałe ziemniaki!

Jak by ich nie przygotować, ziemniaki są smaczne i łatwo je wyhodować. Ja sadzę różne odmiany: małe i duże, w różnych kolorach: od żółtych do fioletowych. Tutaj zdradzę moje podejście do uprawy tych pysznych bulw i podzielę się moimi ulubionymi przepisami.

Nie byłam zainteresowana uprawą własnych ziemniaków, aż do czasu, gdy miałam wystarczająco dużo miejsca, by poświęcić je na obsadzenie tym niesamowitym warzywem.

Reklama

Ziemniaki zajmują dużo miejsca i wyglądają ładnie, tylko przez krótki czas, kiedy zielone pędy kwitną. Kiedy zaczynają więdnąć, a ukryte jak skarb bulwy dojrzewają pod ziemią, roślina nie wygląda atrakcyjnie. Dlatego zalecam sadzenie ich z tyłu warzywnika, w mniej eksponowanym miejscu. Ja uprawiam je za grządkami z kapustą i brokułami.

Ubiegłego roku zasadziłam ponad tuzin odmian, odkryłam też mnóstwo takich, które są przepyszne i doskonale zastąpią klasyczne odmiany takie jak Yukon Gold czy Red Bliss .

“Bake King’ mają grubą jasną skórkę, mączyste białe wnętrze i idealnie nadają się do pieczenia.

‘Daisy Gold’ mają gładką żółtą skórkę i ciemno żółty miąższ - nie ma lepszych ziemniaków na puree. Do pieczenia i smażenia świetnie nadają się ‘Red Thumb', ze zwartym różowym miąższem. ‘Huckleberry Gold’ są fioletowe z zewnątrz i złoto żółte w środku, doskonale nadają się na sałatki.

Te przepisy to ulubione przepisy mojej rodziny i przyjaciół. Zupa maślankowa jest bardzo łatwa. Ugotuj ziemniaki, skarmelizuj szalotki i fenkuł i zalej lodowato zimną maślanką. Chipsy świetnie pasują do smażonej ryby i różnych przystawek. Wystarczy nałożyć na chips odrobinę tatara z łososia lub tuńczyka i udekorować kroplą guacamole - niebo w gębie. Pieczony dorsz jest również świetny, ale możesz użyć innej ryby w tym przepisie.

 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje