Przejdź na stronę główną Interia.pl

Strefa komfortu

Jeśli chodzi o emanowanie ciepłem przy kolacji, nic nie sprawdza się lepiej od zapiekanek. Co więcej, takie dania mogą być przygotowane dzień wcześniej i podawane na stół wprost z piekarnika

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków


Reklama


Czas przyrządzenia: 50 minut

Składniki

  • 4 słodkie ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 680 g mielonej wołowiny
  • 3 szklanki krojonych pieczarek
  • Jedna duża cebula, posiekana
  • Pół szklanki piwa typu Pilsner
  • 2 łyżeczki skrobi
  • 2 łyżeczki musztardy z dijon
  • 1 ¼ szklanki barszczu

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Ziemniaki zalej wodą, gotuj ok. 17 minut, odcedź i ubij dodając 2 łyżki oliwy i sól.

 Smaż mięso na żeliwnej patelni, mieszając i rozdzielając duże kawałki łyżką, aż się przyrumieni, około 11 minut. Przenieś na talerz używając łyżki cedzakowej, by odciekł nadmiar tłuszczu.

Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj łyżkę oliwy, cebulę i smaż na złoty kolor ok. 6 minut. Wlej piwo, gotuj ok. 3 minuty. Zmieszaj skrobię, musztardę i bulion. Dodaj na patelnię i zagotuj. Dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem. Na wierzch daj ziemniaki. Zapiekaj 25-30 minut.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje