Przejdź na stronę główną Interia.pl

​“Pączki" dyniowe

Te muffinki mają w sobie coś z pączków - smaczne wnętrze i pokryty cukrem wierzch. A dyniowe puree nadaje im jesienny charakter.


Czas przyrządzenia: 20 minut Czas całkowity: 1 godzina
Składniki dla: 12

Składniki na ciasto:

  • 10 łyżek masła
  • 3 szklanki mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 1 ¼ szklanki puree z dyni
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 2 jaja
  • Masło i mąka do formy

Składniki na cukrową posypkę:

  • ¾ szklanki granulowanego cukru
  • 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1,4 szklanki stopionego masła

Reklama

 Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Formę do muffinek posmaruj masłem i wysyp mąką.

W misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.

W drugiej misce zmieszaj maślankę i puree z dyni.

Za pomocą robota utrzyj masło z cukrem, kolejno dodawaj jajka. Stopniowo dodawaj mąkę, na przemian z masą dyniową. Nałóż ciasto do formy i piecz ok 30 minut.

Granulowany cukier zmieszaj z cynamonem. Upieczone muffiny odstaw na 10 minut. Kolejno smaruj muffiny roztopionym masłem i obtaczaj w cukrze. Odstaw, by ostygły.

Jakie owoce i warzywa warto jeść jesienią?

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje