Przejdź na stronę główną Interia.pl

Na sobotni wieczór

Ta kolacja, na którą składają się chrupiące smażone filety, sałatka coleslaw, sos tatarski i sałatka z ziemniaków, zasmakuje wszystkim gościom bez względu na wiek. Przygotowuj ją regularnie, a będziesz mieć nowy powód, by odliczać czas do weekendu.


 

Smażona ryba

Reklama

Ryba powinna być podawana natychmiast, ale można ją przytrzymać w rozgrzanym piekarniku, kiedy przygotowuje się resztę. Połowę ryb można zastąpić dużymi krewetkami. Przed smażeniem zanurz je najpierw w cieście, a potem w panierce panko.

8 szklanek oleju

¾ szklanki + łyżki mąki

¾ szklanki skrobi kukurydzianej

Sól i świeżo mielony pieprz

1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 szklanki wody gazowanej

1,3 kg filetów rybnych bez skóry (pstrąg, okoń, sandacz) pokrojonych w 5 cm kawałki

Do podania: ziemniaczane bułeczki, plastry pomidorów, pikle, chipsy ziemniaczane, cząstki cytryny

1. Rozgrzej olej w dużym garnku (najlepiej żeliwnym). W misce zmieszaj mąkę, skrobię, łyżeczkę soli i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj wodę gazowaną (nie mieszaj zbyt długo). Odstaw na 15 minut.

2. Osusz rybę ręcznikiem papierowym, dopraw solą i pieprzem. Zanurzaj w cieście i smaż partiami w głębokim oleju. Smaż na złoty kolor. Osącz na ręcznikach papierowych.

3. Podawaj z bułeczkami, pomidorami, piklami, chipsami, sosem tatarskim i cząstkami cytryny.

Pikantny sos tatarski

¾ szklanki majonezu

3 łyżki posiekanej marynowanej papryki jalapeno, i dwie łyżki marynaty

1 łyżeczka skórki startej z cytryny i 2 łyżeczki soku

Pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Sos można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje