Przejdź na stronę główną Interia.pl

Letnie dania z makaronem

Proste. Świeże. Łatwe. Kolorowe. Zdrowe. To pięć słów, które są niezwykle ważne w mojej kuchni. Im bardziej jestem zajęta, tym bardziej staję się kreatywna - szczególnie jeśli chodzi o gotowanie.

Czy to obiad czy kolacja, smaczne i innowacyjne dania z makaronu spełniają te pięć kryteriów. W każdym z trzech przepisów użyłam innego rodzaju makaronu. Ty możesz użyć swojego ulubionego lub takiego, jaki akurat masz pod ręką

Reklama

Ser również jest ważnym składnikiem tych dań i w każdym z nich użyłam rodzaju, który bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu z określonymi warzywami i składnikami: ricotta z pomidorami, feta z burakiem liściowym, kaparami i anchovies, świeża mozzarella z bakłażanem i papryką. Nie trzeba przypominać, jak ważna jest dobrej jakości oliwa, świeże zioła i świeżo starty ser.

W moim ogrodzie przez całe lato można znaleźć mnóstwo wspaniałych warzyw i staram się używać tak wielu z nich, jak tylko mogę. Zachęcam do robienia tego samego, bez względu na to czy pochodzą z własnego warzywnika czy ze sklepu. Kiedy moje pięć warunków zostaje spełnionych, wiem, że efekt będzie pyszny.

Bucatini z pieczonymi i świeżymi pomidorami


Składniki

  • 3 szklanki pomidorów koktajlowych
  • 7 łyżek oliwy
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • 3 kromki wiejskiego chleba, bez skórki, pokrojone na mniejsze kawałki
  • ¼ szklanki tartego sera Pecorino Romano
  • 2 średnie pomidory pokrojone w kostkę
  • ¼ szklanki świeżej bazylii
  • 3 łyżki świeżej mięty
  • 350 g bucatini
  • Szklanka świeżej ricotty

  1.  Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Na blasze ułóż pomidorki koktajlowe i skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz 20-30 minut. Przygotuj grzanki. Upraż na złoty kolor kawałki chleba skropionego 2 łyżkami oliwy i posypanego pecorino, dopraw solą i pieprzem.

2. Zmieszaj pokrojone pomidory, bazylię i miętę z dwoma łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź, zachowując szklankę wody spod makaronu.

3.  Makaron przełóż z powrotem do garnka, zmieszaj z pieczonymi pomidorami, dodając pół szklanki wody spod makaronu. Dopraw solą i pieprzem i rozdziel na talerze. Dodaj ricottę, świeże pomidory i grzanki. Dekoruj świeżymi ziołami.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje