Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak zrobić perfekcyjnego kurczaka z grilla

Soczyste mięso, lekko dymny smak i przypieczona chrupiąca skórka - uzyskujesz to wszystko - jesteś mistrzem grillowania. Wypróbuj tę prostą technikę, wraz z pysznym sosem, a zachwycisz gości.


Składniki

  • 1 kurczak pokrojony na 10 kawałków
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • Oliwa z oliwek

Składniki Sos:

  • ½ szklanki keczupu
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 3 ząbki czosnku, zmielone
  • Sól, świeżo zmielony pieprz

Reklama


Krok pierwszy: nasól, przygotuj sos

 Najlepszą metodą na nasolenie jest użycie 1 łyżki soli zmieszanej z ½ łyżeczki pieprzu, co spowoduje, że mięso będzie smaczne i soczyste. Natrzyj kurczaka i odłóż na godzinę w temperaturze pokojowej.

W tym czasie zrób klasyczny sos do barbecue, który jest idealną kombinacją smaków pikantnych i słodkich.

W małym rondelku zagotuj keczup, ocet, cukier, sos Worcestershire i czosnek. Gotuj aż zredukuje się do ok. 1 szklanki.

Dopraw solą i pieprzem, przełóż do miski.

Krok drugi: grilluj kurczaka

Posmaruj kurczaka oliwą i umieść na ruszcie. Przygotuj grill do grillowanie pośredniego. Zamknij grill i opiekaj mięso ok 30 minut, od czasu do czasu obracając. Kawałki powinny być dobrze upieczone, a termometr wbity w mięso powinien wskazywać 75 st. C. Takie grillowanie zapewni równomierne upieczenie, bez przypaleń i nada mięsu subtelny smak.

Krok trzeci: Dodaj sos

Sos dodaje się na kilka ostatnich minut grillowania. Ma dodatek cukru, wiec łatwo się przypala.  Otwórz grill i przenieś mięso bezpośrednio nad źródło ciepła. Smaruj sosem i opiekaj, 3-44 minuty, aż lekko się skarmelizuje. Po zdjęciu z rusztu, dodaj jeszcze sosu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje