Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jak doprowadzić do perfekcji pieczonego kurczaka

Jeśli jest jedno danie, które każdy kucharz stara się doprowadzić do perfekcji, to jest to z pewnością pieczony kurczak i to nie bez powodu.

 Można nim nakarmić całą rodzinę, zadowoli wielbicieli tak białego, jak i czerwonego mięsa, a niezjedzone resztki można z łatwością wykorzystać do wszystkiego: od kanapek, poprzez tacos, po mięso z jarzynami w cieście. Tu powiemy wam, jak uzyskać tę wspaniałą kombinację chrupiącej skórki i soczystego mięsa - wykorzystując precyzyjny termometr i odpowiedni typ soli.

Reklama

Pieczony kurczak

Cały kurczak zagrodowy

Cytryny

Świeży tymianek

 Niesolone masło

Żółta cebula

Koszerna sól

Ziarna pieprzu

1.  Nasól kurczaka

  Nasolenie o dzień wcześniej jest kluczem do uzyskania chrupkości - wyciąga wilgoć ze skórki, pozostawiając ją napiętą i gotową do zrumienienia. Aby zacząć, wytrzyj 1,5 kg kurczaka do sucha i natrzyj wnętrze i skórę ok 1,5 łyżki soli. Ułóż go w brytfannie z kratką i wstaw do lodówki bez przykrycia na co najmniej 12 godzin. Możesz wzmocnić smak, dodając mieloną kolendrę, kmin rzymski lub paprykę.

2.   Dopraw i nadziej

Pozostaje uzupełnić smak kurczaka. Zacznij od posypania wnętrza ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Ponakłuwaj 1 cytrynę widelcem i umieść we wnętrzu razem z kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Rozetrzyj 3 łyżki miękkiego masła równomiernie po skórce, dopraw jeszcze ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i zwiąż ściśle nóżki. Na wyłożonej pergaminem blasze ułóż pokrojoną w plasterki cytrynę i pokrojoną w plasterki cebulę i ułóż na nich kurczaka. Trzymaj kurczaka 30 minut w temperaturze pokojowej, co sprawi, że będzie się piekł równomiernie.

3.  Upiecz i odstaw

Rozgrzej piekarnik do 225 st. C., piecz kurczaka 20 minut, a następnie zredukuj temperaturę do 160 st. C i piecz przez kolejne 25-35 minut, aż termometr wbity w kurczaka pokaże 71 st. C (dla większej precyzji dokonaj pomiaru w dwóch miejscach, najgrubszym miejscu piersi i na udku, ale nie dotykając kości). Pozwól mięsu "odpocząć" 10 minut dzięki czemu soki rozprowadzą się równomiernie, sprawiając, że mięso będzie delikatne. Podawaj z plasterkami cytryny i cebuli.

A krócej się nie da?

Nie zaplanowałaś tej potrawy z wyprzedzeniem? Wytrzyj kurczaka do sucha i natrzyj solą oraz przyprawami. Trzymaj godzinę w temperaturze pokojowej.

Jak przyprawiać?

W technice pieczenia nie należy wprowadzać zmian, ale podejście do smaku może być kreatywne. Jedyna zasada: aromatyczne zioła, warzywa cebulowe i cytrusy. To nie może się nie udać, ale poniżej podaję kilka najlepszych kombinacji:

Rozmaryn + czerwona cebula + pomarańcze

Szałwia + szalotki + cytryny Meyera

Oregano + biała cebula + limonka


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje