Przejdź na stronę główną Interia.pl

Halloweenowe babeczki

Na Halloween dekoruj babeczki czarnymi i pomarańczowymi żelkami

Czas przyrządzenia: 1 godzina 20 minut
Składniki dla: 12 szt.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jaja
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2/3 szklanki kwaśnej śmietanki o obniżonej zawartości tłuszczu

1.      Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C. W standardowej formie do muffin umieść papierowe papilotki. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i solą.

Reklama

2.       Ucieraj masło z cukrem za pomocą robota kuchennego ok. 5 minut, aż do uzyskania lekkiej kremowej konsystencji. Kolejno dodawaj jajka, dodaj aromat waniliowy.

3.      Na przemian dodawaj mąkę i kwaśną śmietanę (zaczynając i kończąc na mące). Rozdziel ciasto do formy.

4.      Piecz 20 -25 minut (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy po wyciągnięciu). Po 10 minutach wyjmij z formy. Ostudź całkowicie, zanim udekorujesz kremem.


Krem waniliowy do dekoracji


Składniki

  • 4 łyżki masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • Pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • Szczypta soli

Ucieraj wszystkie składniki, aż uzyskają lekką kremową konsystencję. Dekoruj babeczki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje