Przejdź na stronę główną Interia.pl

Domowe krakersy

Zamiast zwykłego półmiska serów podaj coś specjalnego - domowe krakersy. Być może wydaje ci się, że nie masz na to czasu, ale ciasto przygotujesz błyskawicznie i możesz je przechowywać w zamrażalniku nawet 3 miesiące.

Każdy z tych przepisów wymaga niewielkiej ilości składników. To doskonała baza do pysznych przekąsek, które sprawdzą się na każdym przyjęciu.

Krakersy razowe z sezamem

Reklama

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki cukru
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 łyżki niesolonego masła, pociętego na kawałki
  • ¼ szklanki gęstej śmietany
  • Sól w płatkach do posypania


W misce zmieszaj mąkę, sezam, cukier i sól. Dodaj masło i wyrabiaj do konsystencji kruszonki. Dodaj śmietanę i wyrabiaj ciasto. Uformuj wałek (możesz go zawinąć z folię i zamrozić lub od razu przygotować krakersy).

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C. Pokrój ciasto w krążki, ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz na złoty kolor ok 15 minut.

 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje