Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ciasta czekoladowe

Ciemne, bogate i pyszne, ciasta czekoladowe są wśród najbardziej kuszących deserów. Czy to proste ciasto pieczone na blasze, czy warstwowy tort z malinami - znajdzie się ciasto czekoladowe dla każdego i na każdą okazję. Proponujemy ciasta, które łatwo przygotować, ale którym trudno się oprzeć.

Babka mocha na kwaśnej śmietance

Czekoladowe babki są zawsze apetyczne, ale ta jest wyjątkowa. Pieczona z dodatkiem kawy instant i zaparzonego espresso, ma subtelny kawowy posmak. Śmietanka zapewnia wilgotną konsystencję i wzmacnia smak.

Reklama

 Nadzienie:

1 łyżka kakao

1 łyżka kawy instant

2 łyżki granulowanego cukru

Ciasto:

 340 g masła + 2 łyżki masła

½ szklanki + 1 łyżka kakao

3 ¼ szklanki mąki

1,5 łyżeczki soli

¾ łyżeczki sody

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanka espresso

1 łyżeczka kawy instant

Szklanka kwaśnej śmietanki

2,5  szklanki granulowanego cukru

4 jaja

1 szklanka posiekanej czekolady (61 % kakao)

Cukier puder do posypania

Bita śmietana do podania

Kandyzowana skórka z cytryny

1.      Rozgrzej piekarnik do 160 st. C.

2.      Na nadzienie: Wymieszaj kakao, kawę i cukier

3.      Na ciasto: w małej miseczce zmieszaj 2 łyżki masła i łyżkę kakao, przygotowaną mieszanką natrzyj formę do baby. W innej misce wymieszaj mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia. W kolejnej misce zmieszaj zaparzone espresso z pół szklanki kakao i kawą instant, dodaj śmietanę.

4.      Za pomocą robota utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawaj jajka. Dodawaj mąkę (w 3 porcjach), na przemian z mieszanką kawowo-kakaową (w dwóch porcjach). Ucieraj, aż składniki się połączą, dodaj pokruszoną czekoladę.

5.      Nałóż 1/3 ciasta do formy, skrop połową nadzienia (nie przy brzegach), dodaj 1/3 ciasta, skrop je pozostałym nadzieniem. Dodaj pozostałe ciasto. Piecz ok. 1 godzinę. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 15 minut. Wybij z formy i odstaw, by całkowicie ostygło. Oprósz cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną i kandyzowaną skórką z cytryny.

 

 Kandyzowana skórka z cytryny

4 cytryny

2 szklanki cukru

1 szklanka zimnej wody

Obierz cytryny ze skórki, usuń białe części i pokrój skórkę w julienne. Umieść w małej misce i zalej wrzątkiem. Po 30 minutach odlej wodę.

Cukier zalej szklanką wody i zagotuj. Kiedy cukier się rozpuści, dodaj skórkę z cytryny, zredukuj ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na noc.

Reklama

Wasze komentarze (20)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama