Przejdź na stronę główną Interia.pl

Chilaquiles z jajkiem

Jedzenie dań śniadaniowych na kolację jest nieco buntownicze - i prawdopodobnie dlatego tak fajne. Ale jeśli zamierzasz przeciwstawić się tradycji, nie ograniczaj się do prostej jajecznicy. Idź na całość i przygotuj meksykańskie Chilaquiles.


Składniki

  • 3 puszki krojonych pomidorów z chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku, starte
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 szklanki chipsów tortilla
  • 4 jaja
  • ¼ szklanki pokruszonego sera queso fresco
  • ¼ szklanki świeżych liści kolendry

Reklama

1.      Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Zmiksuj jedną puszkę pomidorów z chili. Rozgrzej olej na patelni z grubym dnem. Dodaj czosnek i smaż na złoty kolor ok 45 sekund. Dodaj zmiksowane pomidory oraz pomidoryz pozostałych 2 puszek. Gotuj, aż sos nieco się zredukuje, ok. 5 minut. Zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem. Wmieszaj chipsy tortilla.

2.     Zrób w sosie zagłębienia i wbij do nich jajka. Dopraw je solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj, aż białka będą całkowicie ścięte, a żółtka częściowo ścięte. Posyp serem i kolendrą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje