Przejdź na stronę główną Interia.pl

Bogaty szpinak

Szpinak nie pomoże ci natychmiast zbudować bicepsów, ale ma odżywczy skład - jest nabity potasem, żelazem, magnezem, beta-karotenem i witaminą K. Naprawdę służy twojemu ciału. Jest też dostępny przez okrągły rok, a przygotowuje się go w kilka minut. Oto praktyczny poradnik.

Dobrze wiedzieć

Szpinak zawdzięcza swój kolor chlorofilowi, który wzmacnia mięśnie i kości, a także korzystnie wpływa na wzrok

Reklama

Jeśli kupisz pęczek, nie wyrzucaj różowych ogonków. Po obcięciu liści blanszuj je 1-2 minuty w osolonej wodzie, a następnie zahartuj w wodzie z lodem. Skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i posyp solą.

Aby umyć szpinak, zanurz liście w dużej misce z zimną wodą i delikatnie myj rękoma. Osusz w wirówce do sałaty, a następnie zawiń w czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy.

Szpinak można stosunkowo krótko przechowywać w lodówce. Aby wydłużyć ten czas umieść całe opakowanie w zamrażalniku. Liście nie będą zbite, więc możesz od czasu do czasu wyciągnąć garść, by dodać do potraw lub koktajli.

 

Który najlepszy?

 Gładkie liście - delikatny smak, nieco bardziej słodki niż w przypadku liści fryzowanych. Idealny do sałatek, można go też lekko udusić i posypać sezamem.

Szpinak baby - młodziutkie liście są małe i delikatne. Świetnie nadają się do koktajli, jajecznicy, można je też łączyć z inną zieleniną: sałatą rzymską lub rukolą.

Liście fryzowane - bogata struktura i zdecydowany smak, pasuje do mocnych dressingów i smażonych mięs.

Zdrowe liście

W przeciwieństwie do wielu warzyw szpinak uwalnia swoje antyoksydanty podczas gotowania. Można dodać liście do zupy albo krótko poddusić na patelni lub w piekarniku. Nawet surowy - zapewni potężną porcję minerałów w twoim smoothie.

Na lunch: Zupa cytrynowo szpinakowa


Składniki

  • 2,5 litra bulionu drobiowego
  • ¼ szklanki posiekanego świeżego koperku, jedna cała gałązka
  • Kawałek skórki z cytryny
  • Pół łyżeczki startego czosnku
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Pół szklanki quinoa
  • 5 opakowań szpinaku baby
  • łyżka świeżego soku z cytryny
  • Oliwa z oliwek

W małym garnku zagotuj bulion z dodatkiem skorki z cytryny, gałązki kopru i z czosnkiem. Dopraw solą. Zredukuj ogień  gotuj 10 minut pod przykryciem. Wyjmij skórkę z cytryny i koperek. Ustaw ogień na średni i dodaj quinoa. Gotuj do miękkości, od czasu do czasu mieszając, prze ok. 8-10 minut. Zdejmij z ognia. Wmieszaj liście szpinaku, posiekany koperek i sok z cytryny. Skrop oliwą i oprósz pieprzem.

 

Na kolację: Sałatka na ciepło z sojowym winegretem


Składniki

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka musztardy z Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 2 szklanki pieczarek cremini, pokrojonych w plasterki
  • 2 szklanki grzybów shitake, pokrojonych w plasterki
  • 6 opakowań fryzowanego szpinaku
  • 1,5 szklanki marchewki pokrojonej w paski

Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Zmieszaj sos sojowy, ocet, musztardę, miód  i oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Na blasze do pieczenia zmieszaj grzyby z 2 łyżkami dressingu. Piecz na złoty kolor, około 15 minut, raz przemieszaj. Wyjmij z piekarnika, dodaj szpinak, marchewkę i resztę dressingu na gorącą blachę. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj.

Tropikalny zielony napój


Składniki

  • 2 szklanki mrożonego ananasa
  • ¼ szklanki listków mięty
  • 1 szklankę listków szpinaku baby

Umieść kawałki ananasa, mięte i szpinak oraz 2 szklanki zimnej wody w blenderze. Miksuj. Podawaj z lodem

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje