Przejdź na stronę główną Interia.pl

Przewodnik po smacznej Polsce Magdy Gessler

Sernik krakowski

Magda Gessler przygotowała regionalny przewodnik kulinarny „Smaczna Polska”. Pięknie wydana książka zawiera regionalne produkty z całego kraju i najlepsze tradycyjne przepisy. Oto skrócony przewodnik po polskich smakach.

Pieróg biłgorajski, czyli krupniak


dla 4-6 osób
niedrogo i treściwie

Reklama

Na farsz:
3 szklanki kaszy gryczanej prażonej
5 ziemniaków
10 dag masła
30 dag dobrego białego tłustego sera
2 jajka
½ szklanki kwaśnej śmietany
sól i pieprz
świeża mięta (opcjonalnie)
suszone pomidory i świeża bazylia (opcjonalnie)

Na ciasto:
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
2 szklanki mąki pszennej
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany
½ łyżeczki soli

Do posmarowania:

1 jajko


Najpierw farsz: Kaszę gotujemy w pięciu szklankach osolonej wody. Obieramy i gotujemy ziemniaki. Gdy kasza gotowa dodajemy do niej masło. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem. Po chwili dodajemy kaszę i pokruszony ser. Mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki farszu (można też dodać garść posiekanych liści mięty). Doprawiamy hojnie solą i pieprzem. (W wersji mniej tradycyjnej można dodać suszone pomidory i bazylię).

Teraz ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem. Przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu. W tym czasie siekamy mąkę z masłem. Na mąkę wylewamy podrośnięty rozczyn, dodajemy żółtko, śmietanę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto przykrywamy i zostawiamy w spokoju.

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Płaską blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, podsypując mąką. Ciasto przenosimy na blachę. Na połowie układamy nadzienie, zostawiając wolny brzeg. Przykrywamy drugą połową i dokładnie sklejamy brzeg. Można też uformować ozdobny warkocz.

Rozmąconym jajkiem smarujemy całość, nakłuwamy w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Po wyjęciu obciążamy ciasto deseczką, aby nie odlepiło się od farszu. Podajemy pieróg gorący lub na zimno.

Można upiec w keksówce sam farsz. Taki pieróg bez ciasta, nazywamy "łysym". Można też pieróg w cieście upiec w keksówce, ale wtedy nie będzie przypominał pieroga. A wygląd się liczy! Dla zażartych mięsożerców można zamiast masła dodać do farszu smalcu ze skwarkami lub gęsiej okrasy.

Na następnej stronie znajdziesz przepis na kaszubskie fondue >>

Dowiedz się więcej na temat: sernik | golonka | pieróg biłgorajski | flaki | ryba | zupa grzybowa | Magda Gessler

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje