Reklama

Jarmuż cenniejszy niż złoto

Bardzo się cieszę, że jarmuż wrócił do łask - to wyjątkowe warzywo jest nie tylko przepyszne, ale i bardzo zdrowe - jego właściwości zdrowotne znane były już starożytnym lekarzom.




Ostatnio pytano mnie, czy jarmuż to sałata... otóż nie! Jest to odmiana kapusty, której pokarbowane i bardzo dekoracyjne liście pełne są białka, błonnika, witaminy C i K, a także substancji będących przeciwutleniaczami, stąd ważne miejsce jarmużu w diecie antynowotworowej.

Aby jednak warzywo zachowało wszystkie swoje cenności, nie można go gotować dużej niż 3-4 minuty.

Tymczasem bardzo smakowite chipsy z jarmużu (tniemy liście na kawałki smarujemy olejem, posypujemy solą i pieczemy przez 5-7 min w gorącym piekarniku, aż staną się chrupkie, ale nie zbrązowieją) wymagają jednak intensywnej obróbki termicznej...

Reklama

Co robić! Proponuję nie rezygnować z chipsów, ale też część liści ugotować  al  dente, a potem podać polane zrumienionym masełkiem z odrobiną czosnku. Też pysznie!

Magda Gessler

Zobacz też:

Jarmuż z boczkiem i chrupiącymi grzankami

Zapomniane warzywa

Żelazny talerz kontra anemia

Smaki Życia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy