Przejdź na stronę główną Interia.pl

Zakręcone zupy

Wydaje się, że zupy to najbardziej polskie ze wszystkich potraw. Nasza kuchnia oferuje ich całe bogactwo - od lekkich, będących przystawką, po cięższe i bardziej zawiesiste, które stanowią pożywny, samodzielny posiłek.

My proponujemy ich nowe, oryginalne wersje. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Reklama

Groszkowo-bazyliowa z makaronem


Na przełomie czerwca i lipca zbiera się zielone strączki groszku, który po zamrożeniu zachowuje wiele swoich odżywczych właściwości. Rośliny strączkowe to idealne źródło węglowodanów, białka i witamin B, A, C, E. Połączenie słodkiego groszku i aromatycznej bazylii jest szczególnie lubiane przez dzieci.

liczba porcji: 4

czas przygotowania: 60 minut

stopień trudności: dla początkujących

Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka masła, 300 g zielonego groszku (może być mrożony), 50 g świeżej posiekanej bazylii,  średniej wielkości cebula cukrowa (posiekana), 2 ząbki czosnku (obrane i posiekane), centymetrowy kawałek świeżego imbiru (starty na tarce), litr wywaru jarzynowego lub drobiowego

Do podania: ugotowany makaron, np. świderki listki bazylii sól i pieprz do smaku


1. Masło roztopić w garnku.

2. Dodać oliwę z oliwek, cebulę i czosnek. Poddusić 3-5 minut.

3. Dołożyć groszek, bazylię, imbir i dolać wywar.

4. Gotować na średnim ogniu przez 15-30 minut, aż groszek będzie miękki.

5. Doprawić solą i pieprzem, zmiksować partiami, część groszku można odłożyć i dodać do zupy tuż przed podaniem.

6. Serwować z makaronem, listkami bazylii i odłożonym wcześniej ugotowanym groszkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje