Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wszystkie smaki pomidorów

Mnogość odmian pomidorów, jaką można znaleźć na straganach o tej porze roku, jest naprawdę imponująca. Od pomidorków koktajlowych przez "zwykłe", malinowe aż po "bawole serca". Żółte, pomarańczowe, jasnoróżowe, czerwone i... prawie czarne. Jest w czym wybierać, a pełnia lata to świetna okazja do tego, by cieszyć się ich intensywnym aromatem. Tylko wtedy tak smakują.


Pizza z pomidorami, sosem pomidorowym i ziołami

Reklama

Smak domowej pizzy nie ma sobie równych. Tę idealną zrobimy, używając szamotowego kamienia do wypieku. Wystarczy umieścić go w piekarniku, nagrzać do jak najwyższej temperatury (zwykle jest to 250-300 st. C), a po kilku minutach otrzymamy cienki, chrupiący placek. W sklepach można kupić kamienie kwadratowe bądź okrągłe. Warto wcześniej wymierzyć piekarnik, żeby kamień idealnie do niego pasował. Jeśli go nie mamy, pizzę możemy upiec na blasze.

Liczba porcji: 4-6

Czas: 90 minut

Stopień trudności: dla początkujących

500 g mąki na pizzę (lub mąki chlebowej - np. typ 750), łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 20 g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych drożdży instant), ok. 200-300 ml wody, 40 ml oliwy z oliwek

na wierzch: pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki, ulubione zioła, ser mozzarella, sos pomidorowy (z przepisu na gnocchi)

1. Z podanych składników, najlepiej za pomocą miksera, zrobić ciasto, dodając stopniowo wodę. Ma być gładkie i lśniące. Nie powinno się kleić do rąk, ale nie może być zbyt twarde.

2. Uformować z niego kulę, posmarować delikatnie oliwą z oliwek, przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

3. W tym czasie do rozgrzanego do 280 st. C piekarnika włożyć kamień do pieczenia pizzy.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje (z podanej ilości wyjdzie 4-6 sztuk), rozwałkować je na grubość ok. 1 cm, posmarować sosem pomidorowym, posypać serem oraz ziołami i ułożyć na nich plastry pomidorów.

5. Umieścić na gorącym kamieniu i piec do zrumienienia ok. 10 minut - po ok. 5-6 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje