Przejdź na stronę główną Interia.pl
Truskawkowe pole

Dania z truskawek

Truskawka to chyba najbardziej polski ze wszystkich owoców.

Tylko tu smakuje tak, jak powinna. To za takimi tęsknię najbardziej.

Reklama

Kapryśne, uzależnione od pogody. Kiedy świeci słońce - ciemne i słodkie. Kiedy pada deszcz - wodniste.

Warto z nich korzystać, póki są.

Sałatka z mieszanych sałat, truskawek i błękitnego sera

Idealna na lato, lekka i orzeźwiająca sałatka. Komponuje się ją z ulubionych składników. Zamiast sera pleśniowego można użyć wędzonego twarogu albo kawałków upieczonego łososia. Doskonała z kieliszkiem białego wina albo cytrynową lemoniadą.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 2


Sos miodowo-cytrynowy:

- 4 łyżki oliwy z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia
- łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 3/4 łyżki jasnego miodu (akacjowego albo lipowego)
- sól i pieprz


Sałatka:

- mieszanka ulubionych sałat (rzymska, dębowa, masłowa), także endywia, radicchio
- szklanka pokrojonych, odszypułkowanych truskawek
-  100 g sera pleśniowego
- garść ziół (tymianek, mięta, cząber) oraz świeże maggi
- 2 łyżki świeżego słodkiego groszku

Przygotowanie:

1. Składniki sosu energicznie wymieszać w szklance.

2. Sałatę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu.

3. Posypać pokruszonym serem, truskawkami, groszkiem i ziołami.

4. Podawać z sosem, który najlepiej wlać do niewielkich naczynek.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje