Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sery - smaczne odcienie bieli

Na świecie produkuje się około czterech tysięcy gatunków sera. Oczywiście różnią się one od siebie smakiem, ale też konsystencją, strukturą, barwą. Proponuję przepisy na dania z wykorzystaniem najpopularniejszych Europejskich serów: fety, mozzarelli, gorgonzoli i mascarpone.

Kiedy byłam dzieckiem, w każde lato jeździłam na wakacje do moich podlaskich dziadków, którzy mieli niewielki ogród, gdzie uprawiali warzywa, kwiaty i owoce. To, co udało im się wyprodukować w nadmiarze, wymieniali z sąsiadami na inne dobra, takie jak miód czy mleko.

Reklama

Na kuchennym parapecie zawsze stał niewielki kubek, w którym początkowo zbierała się śmietana. Zdejmowaliśmy jej gruby kożuch, dokładając sobie kolejne porcje do świeżych truskawek.

W tamtym domu nigdy nie wyrzucało się jedzenia, wszystko miało swój plan i przeznaczenie. Co kilka dni moja babcia przynosiła z letniej kuchni rożek uszyty z cienkiej tetry, który służył do robienia twarogu. Wlewała do niego zsiadłe mleko i czekała, aż do naczynia ścieknie nadmiar serwatki.

To, co zostało, formowała w płaskie gomółki i układała na ściereczce, dociskając je ciężkim kamieniem. Po kilku godzinach twaróg był gotowy do jedzenia.

Pamiętam, że dodawała czasami zioła albo przyprawy: miętę i czarnuszkę. Najczęściej jednak podawała sam ser, który jedliśmy z rzodkiewkami przyniesionymi prosto z ogrodu.

Pieczone pierogi z fetą, ziemniakami i ziołami

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba sztuk: 12

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny

Ciasto: 400 g mąki, 200 g masła, 2 łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki soli, jajko

Farsz: 130 g fety, 350 g ugotowanych ziemniaków, cebula dymka, drobno posiekana, bez szczypioru, 2 łyżki oliwy lub masła, 2 łyżeczki świeżych, drobno posiekanych ziół, pieprz

Do posmarowania pierogów: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany

1. Wszystkie składniki farszu wymieszać i odstawić.

2. Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem.

3. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut.

4. Rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać koła o średnicy 12 cm.

5. Wypełnić je farszem (nakładając po 2 łyżki).

6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną.

7. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

8. Piec ok. 30-40 minut.

Spaghetti w sosie orzechowo-serowym, z imbirem i pieczoną papryką. Czytaj na następnej stronie!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama