Przejdź na stronę główną Interia.pl

Dom pachnący cynamonem

Przyprawy korzenne to esencja świątecznej kuchni. Składnik perfum, kadzideł i afrodyzjaków. Słodki zapach wanilii, cierpki smak goździków czy egzotyczny kardamon to niektóre z bogatej gamy aromatów wzbogacających nawet banalną potrawę. Warto jednak pamiętać o tym, by używać ich z umiarem.


Podlaskie zimy były zawsze biało-błękitne - od czystego śniegu i lśniącego nieba.
Przyjeżdżaliśmy do dziadków przed samymi świętami. Wchodziłam do ich ciepłego domu pachnącego zupą pyrkoczącą w garnku, tuliłam koty "ubrane" w zimową sierść.
W kuchni stał kremowy kredens, którego topografię mam przed oczami do dziś. Otwierałam jego drzwiczki, po lewej stał litrowy słój miodu wielokwiatowego, na środku kosmetyczka z okularami babci, po prawej zeszyt z przepisami. Lubiłam w nim szperać i szukać niespodzianek.
Uwielbiałam zapach wyjmowanych z niego rzeczy...
Pamiętam, jak wysuwałam nieduże szuflady, w których babcia gromadziła szorstkie torebki z przyprawami: liśćmi laurowymi, zielem angielskim i czarnym pieprzem - tak chętnie mełłam go w specjalnym drewnianym młynku.
I cynamon, który nieostrożnie otwarty rozsypywał się na białym sweterku w kwiaty. Dziś, gdy zamykam oczy, czuję ten specyficzny zapach wszystkiego, co było w starym kredensie. Pamięć o nim przenosi mnie do lat beztroski i szczęścia.

Reklama

W tamtym domu było też dużo Boga i dobrotliwych świętych, do których zawsze można było się zwrócić z prośbą. Na każdy lęk była odpowiednia "modlitewka" i pamiętam, jak wtedy spełniały się moje różne marzenia.
Przyprawy dzieliło się na te wytrawne i słodkie. Liście laurowe, pieprz i czosnek z jednej strony, z drugiej, aromatyczne goździki, gałka muszkatołowa, laska wanilii i cynamon. Proste składniki zawsze zyskują w towarzystwie aromatycznych przypraw.
Dziś moja świąteczna kuchnia, oprócz znanych dań, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jest bogata w nowe pomysły, które nie mogłyby zostać zrealizowane bez korzennych zapachów cynamonu, imbiru czy goździków.

Zupa cytrynowa


liczba porcji: 4

czas przygotowania: ok. godziny

stopień trudności: dla początkujących

Składniki: litr rosołu ugotowanego na włoszczyźnie, szklanka ryżu ugotowanego na sypko z łyżką masła (15 dag), cytryna, żółtko, łyżka masła, 1/2 łyżki mąki, 1/4 l śmietany do zupy, sól

1. Rosół przecedzić, zaprawić go śmietaną, żółtkiem i mąką (do szklanki ze śmietaną dodajemy kilka łyżek ciepłego rosołu, mieszamy i dopiero wtedy wlewamy to do garnka - taki zabieg pozwoli nam uniknąć zwarzenia się zupy).

2. Wszystko zagotować.

3. Połączyć z ryżem, dodać skórkę z cytryny oraz cytrynę bez skórki i pestek, pokrojoną w cienkie plasterki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje