Przejdź na stronę główną Interia.pl

Boska czekolada

Legenda głosi, że Aztekowie powitali Krzysztofa Kolumba ziarnami kakaowca. W tamtych czasach za sto takich ziaren można było kupić niewolnika. Na szczęście teraz czekolada nie jest już na wagę złota – wszyscy możemy cieszyć się jej niebiańskim smakiem. Do wyboru, do koloru.

Nie przypominam sobie pierwszej tabliczki czekolady. Pamiętam jednak następne: małe kostki chowane w zamkniętej dłoni, które topiły się, kiedy zbiegałam po schodach na podwórko.

Reklama

I czekoladowe beczułki wypełnione alkoholem, które dostawały nauczycielki w przedszkolu. Patrzyłam na słodycze łakomym wzrokiem, marząc o tym, by móc coś spróbować. Pewnego dnia, tuż po przedszkolu, trafiłam do domu mojej ciotki, która po ładnie zjedzonym obiedzie poczęstowała mnie kromką chleba posmarowanego czekoladowym kremem ze słoika z wiewiórką. Pamiętam to błogie uczucie i myśl: "Boże, chyba nigdy nie jadłam nic lepszego!".

Do śniadania pijaliśmy kakao na mleku z butelki ze złotym kapslem. A na wakacjach jedliśmy dowolne ilości kogla-mogla utartego z dwiema łyżeczkami wedlowskiego kakao.

Od kiedy sięgam pamięcią, czekolada zawsze była obecna w moim życiu. Gdy w sklepach wszystko już było, sięgałam po pierniczki w kształcie serc, cukierkowe mieszanki, nowe tabliczki z kolejno pojawiającymi się dodatkami: białą z ryżem, ciemną z solonym karmelem, mleczną z prażonymi orzechami. Chciałam spróbować wszystkiego.

Pierwsza wizyta w Paryżu - z przyjaciółką przemierzałyśmy pieszo ulice zalane listopadowym deszczem. "Zabierz mnie najpierw do Pierre’a Hermégo!", prosiłam, a potem stałam nad lśniącą ladą, wybierając pojedyncze pralinki o najlepszych smakach na świecie. W La Maison du Chocolat piłam napój tak gęsty, że aż kręciło mi się w głowie. Dopiero w dorosłym życiu nauczyłam się doceniać czekoladę gorzką. Odróżniać jej rodzaje, doszukiwać się tych niuansów, które sprawiają, że jest tak wyjątkowa.

Trufle czekoladowe

Liczba sztuk: ok. 40

Czas przygotowania: 60 minut plus 24 godziny na chłodzenie

Stopień trudności: dla średnio zaawansowanych

Składniki: 250 g śmietanki 30% lub 36% (najlepiej UHT, żeby się nie zwarzyła), 200 g gorzkiej czekolady 70%, 20 g miękkiego masła (82% tłuszczu) , kakao (niesłodzone) do obtoczenia trufli

1. Posiekaj czekoladę i umieść ją w żaroodpornej misce.

2. Doprowadź śmietankę do wrzenia (ale jej nie gotuj).

3. Dodaj ją do czekolady i szybko wymieszaj (nie miksuj, żeby niepotrzebnie nie napowietrzać masy).

4. Dodaj masło i znów dokładnie wymieszaj.

5. Przykryj miskę folią aluminiową i umieść w niezbyt ciepłym miejscu (18-20 st. C), by masa stężała.

6. Za pomocą łyżeczki lub niewielkiej łyżki do lodów formuj niewielkie trufle.

7. Każdy z nich obtocz w kakao i umieść w małej papilotce (opcjonalnie).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje