Przejdź na stronę główną Interia.pl

Wiosna na talerzu

​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

Wybudzeni na dobre z zimowego snu, łakniemy słońca. Mrużymy oczy od soczystej zieleni, która ni stąd, ni zowąd, wtargnęła na trawniki. Spacerując po targu, do koszyka wkładamy to, co barwne, soczyste i piękne. W maju na stole chcemy świeżości i koloru. Co więcej, by osiągnąć cel, nie musimy się bardzo starać.

Reklama

Wystarczy spojrzeć na kuszące truskawki, bajecznie różowy rabarbar, soczyste zielone szparagi czy dostojne karczochy. Wszystkie zachwycają formą, kolorem i smakiem. Zanim zaczniemy je dusić, piec i grillować, warto spróbować ich na surowo. Szczególnie zielone szparagi, które w tej formie przyjemnie chrupią i tryskają sokiem. Purpurowo-zielone kwiaty karczochów postawione w wazonie ujmą nas najpierw minimalistycznym pięknem, by potem zachwycić subtelnym smakiem. Zaś z natury urocze truskawki, dla odmiany upieczone w duecie z rabarbarem, dopełnią smakiem i kolorem idealnie białą i kruchą bezę, tworząc bajkowy deser.

Surowe szparagi z miętą i parmezanem

Świeże zielone szparagi najlepiej jeść na surowo, skropione dobrą oliwą i sokiem z cytryny. By smakowały wyjątkowo, wystarczy dodać posiekaną miętę i płatki parmezanu.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki: 12 świeżych zielonych szparagów, 40 g parmezanu, 4 gałązki świeżej mięty, sok i skórka z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, sól, świeżo mielony czarny pieprz

1. Surowe szparagi potnij na cieniutkie wstążki obieraczką do warzyw.

2. Ułóż w miseczkach i delikatnie wymieszaj z posiekaną miętą, sokiem i skórką z cytryny oraz oliwą.

3. Dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i posyp płatkami parmezanu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje