Przejdź na stronę główną Interia.pl

Widelcem po mapie

Podróżowanie smakuje obłędnie. Kiedy więc rozpakujesz walizkę, na targu dla odmiany spakuj do koszyka sezonowe warzywa i owoce. Możesz też podróżować widelcem po mapie. Będzie pikantnie, soczyście i słodko.

Siedząc na brzegu rzeki Douro, z przyjemnością patrzę na rosnące naprzeciw kamienice Porto i popijając trunek o tej samej nazwie, czekam na swoją porcję bacalhau, czyli solonego i suszonego dorsza, który jest podstawą wielu tradycyjnych portugalskich potraw. Chłonę miasto wszystkimi zmysłami. Tak podróżuję.

Reklama

Latem przewracamy kartki ulubionego magazynu, wylegując się na wybrzeżu odwiedzanym od lat, podczas małej przerwy na rowerowym szlaku wśród jezior albo przysiadając przy stoliku z widokiem na starówkę miasta, które dopiero odkryliśmy. Podróżować w czasie wakacji można na wiele sposobów, które w zależności od naszych preferencji łatwo dziś do siebie dostosować.

Każdy z nich jest inny, każdy równie dobry, każdy warto urozmaicić, dodając do niego szczyptę smaku. Bardzo zachęcam, by w każdym zakątku świata oddać się poznawaniu kulinarnych szlaków, zgłębianiu kultury jedzenia i podsycaniu ciekawości, tak by podczas letniej wyprawy "zakosztować" jak najwięcej miejsc, które odwiedzamy. Powie nam to wiele o kraju, w którym jesteśmy, bo kuchnie regionów odwołują się do ich historii, geografii i kultury. Poza tym po powrocie kulinarną podróż będzie można odtworzyć, przygotowując ulubioną sałatkę z wyjazdu albo delektując się puszystą bezą.

Pavlova w wersji mini z jogurtową bitą śmietaną i owocami

O oficjalny tytuł ojczyzny tego bajecznego deseru walczą Australia i Nowa Zelandia. Nic w tym dziwnego, bo pavlova jest znana i uwielbiana na całym świecie. Lato to wymarzona pora, by podać ją swoim gościom, bo nie ma nic lepszego niż chrupiąca, słodka beza przykryta puchem bitej śmietany i kwaśnymi sezonowymi owocami.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 20 minut + 120 minut suszenia bezy

Składniki: 2 szklanki sezonowych owoców, jogurtowa bita śmietana, 200 g śmietanki kremówki 36%, 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego, 2 łyżki cukru pudru

Bezy: 4 białka, 1/4 szklanki cukru, szczypta soli

1. Białka ubij z solą. Gdy tylko zaczną formować się miękkie pagórki, zacznij stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż masa będzie sztywna.

2. Na papierze do pieczenia uformuj łyżką cztery bezy. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C i od razu obniż temperaturę do 110 st. C. Susz bezy 120 minut. Wystudź w piekarniku.

3. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec, cały czas ubijając, dodaj zimny jogurt.

4. Owoce umyj i podziel na mniejsze kawałki. Pavlova lekko zgnieć od góry i wypełnij zagłębienie kremem. Podawaj z owocami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama