Przejdź na stronę główną Interia.pl

Upominki od serca

​ W amoku świątecznych przygotowań zachowaj zdrowy rozsądek. Zamiast tracić zdrowie na zakupach, podaruj swoim bliskim własnoręcznie zrobiony prezent. Kiedy w zimowy poranek będą chrupać upieczoną przez ciebie granolę, na pewno z wdzięcznością pomyślą o tobie.

W czasach, kiedy niemal wszystko mamy na wyciągnięcie ręki, sprawienie bliskim niezapomnianych gwiazdkowych prezentów jest nie lada wyzwaniem. Dziś każdy gadżet można kupić, nawet bez wychodzenia z domu, a najnowszy model ulubionej torebki dotrze do ciebie w pięć dni nawet z Kanady. Wirtualne witryny przejrzysz o każdej porze dnia i nocy, a jeśli prezent będzie nietrafiony, sklep chętnie wymieni go na inny. Mimo tych wszystkich ułatwień niełatwo dziś o wyjątkowy upominek. Ja od lat dla swoich najbliższych wypiekam ciasteczka. Dostają ich niezbyt dużo, by pozostał niedosyt. Daję im syrop do domowego grzańca, mając pewność, że po całym dniu szusowania na nartach, kiedy wrócą do domu, będą dziękować mi w duchu za ten skromny podarek. Co roku przed świętami wstawiam nalewki, by rozlane do małych butelek układać pod choinką - dla każdego według jego upodobań. Lubię też przygotowywać domową granolę i zastanawiać się później, czy obdarowany schrupał ją na śniadanie w bożonarodzeniowy poranek. Uśmiecham się, kiedy ktoś pyta mnie potem: "Pamiętasz, ostatnio upiekłaś mi takie pyszne pierniczki, czy w tym roku też ich trochę dostanę?".

Lista prezentów

Reklama

Pomarańczówka, buteleczka 250 ml - 8 zł
Korzenna granola, słoiczek 250 g - 13 zł
Syrop do grzanego wina, buteleczka 250 ml - 7 zł
Herbatka z różą, lawendą, kardamonem i różowym pieprzem, torebka 70 g - 12 zł
Rum mandarynkowy z wanilią, słoiczek 250 ml - 12 zł

Pomarańczówka

Domowy likier pomarańczowy najlepiej sporządzić z ekologicznych, niewoskowanych pomarańczy. Jeśli nie uda ci się takich znaleźć, przed obraniem skórki dokładnie wyszoruj owoce. Gotową pomarańczówkę możesz degustować od razu, ale najlepiej smakuje po około trzech miesiącach.Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 6 buteleczek po 200 ml

Czas przygotowania: 15 minut + 5 dni macerowania

Składniki

  • skórka obrana z 5 pomarańczy (bez albedo, czyli białej warstwy skórki)
  • 500 ml spirytusu
  • sok z 2 pomarańczy
  • 300 ml wody
  • 200 g jasnego cukru trzcinowego

1. Skórkę pomarańczową sparz wrzątkiem, a następnie zalej spirytusem. Odstaw na 4 dni.

2. Sok z pomarańczy zagotuj z wodą i cukrem.

3. Kiedy syrop ostygnie, połącz go ze spirytusem i skórkami.

4. Odstaw na jeden dzień.

5. Przelej nalewkę przez filtr do kawy i rozlej do butelek.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje