Przejdź na stronę główną Interia.pl

Skarby z lasu

Magia mieszka w lesie. Tajemna wiedza przyda się, by znaleźć ukryte w ściółce prawdziwki. Ich smak jest nie do podrobienia. Tak samo jak leśnych malin, jagód czy poziomek, które uwodzą nas pełnią słodyczy...

Spacery po lesie są jak lekarstwo. Koją, łagodzą, uspokajają. Myśli zaczynają powoli układać się w całość, oddech samoistnie synchronizuje się z rytmem przyrody. W lesie nie sposób się spieszyć, kiedy więc przekroczysz jego magiczną granicę, zwolnij i rozejrzyj się uważnie.

Reklama

Las to skarbnica pyszności. Smak leśnych malin, jagód czy poziomek jest nie do podrobienia. Ich słodycz jest prawdziwa, skoncentrowana i dosłownie przesiąknięta lasem. Zebrane owoce potraktuj jak prawdziwy skarb. Zapiecz je pod maślaną kruszonką lub posyp nimi pachnący sosną crème brûlée.

Grzyby, szczególnie okazałe prawdziwki, nawlecz na sznur niczym korale i wysusz na słońcu, potem zamknij w słoiku jak w szkatułce. Kiedy przypomnisz sobie o nich zimą, docenisz bogactwo ich smaku. Najmłodsze prawdziwki potnij na niemal przezroczyste plasterki i zjedz na surowo, a drobne leśne kurki dorzuć do świeżej sałatki razem z garścią ziół. Szczypta lasu na talerzu smakuje wybornie.

MENU
Owoce leśne zapiekane pod owsianą kruszonką, porcja ok. 7 zł
Carpaccio z prawdziwków z płatkami sera i rukolą, porcja ok. 7,50 zł
Grillowane kotlety jagnięce z lawendą i miętą oraz leśną sałatką, porcja ok. 24 zł
Crème brûlée aromatyzowany lasem, porcja ok. 6 zł

Owoce leśne zapiekane pod owsianą kruszonką

Najlepsze leśne zbiory nie potrzebują skomplikowanych receptur. Owoce zapieczone pod maślaną kruszonką oddadzą pełnię smaku. Możesz zjeść je na śniadanie z łyżką gęstego jogurtu albo podać na deser z lodami śmietankowymi.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 40 minut + 30 minut chłodzenia ciasta

Składniki: 3 szklanki owoców leśnych (poziomek, jagód, malin, jeżyn), 1/2 szklanki + 2 łyżki mąki razowej, 7 łyżek brązowego cukru, 1/3 szklanki mielonych migdałów, 2/3 szklanki płatków owsianych, 125 g masła, szczypta soli

1. Pół szklanki mąki i 4 łyżki cukru wymieszaj z migdałami, płatkami owsianymi i szczyptą soli.

2. Zimne masło posiekaj. Wymieszaj je z suchymi składnikami i delikatnie rozcierając w palcach, uformuj zwarte ciasto.

3. Zawiń je w folię i odstaw na 30 minut do lodówki.

4. Owoce delikatnie wymieszaj z 3 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki razowej, następnie przełóż je do formy do zapiekania.

5. Na wierzchu rozkrusz schłodzone ciasto, pozwalając mu swobodnie opaść na owoce, nie dociskaj. 6. Owoce zapiekaj 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C. Podawaj na ciepło z łyżką jogurtu lub lodami śmietankowymi.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje