Przejdź na stronę główną Interia.pl

Jajko i spółka

Tradycyjna Wielkanoc wymaga lekkiego retuszu. Zamiast mięs proponujemy ceviche z dorsza z cytrusami i dynią. A w miejsce sałatki jarzynowej - Carpaccio z buraków. Świętujmy lekko, zdrowo, wiosennie!

Polska Wielkanoc niewątpliwie kręci się wokół stołu. Każe zasiąść przy nim już w porze śniadania i niemal od niego nie odchodzić. A my coraz trudniej znosimy długie biesiadowanie. Narzekamy na ciężkie, tradycyjne dania, na pracochłonne przygotowania, na kapryśną pogodę. A przecież ten nasz świąteczny zwyczaj warto pielęgnować. Obchodzone wczesną wiosną święta Wielkiej Nocy to dobry moment, by zastanowić się nad współczesnym znaczeniem tradycji, pretekst, by dostosować zastane zwyczaje do naszych dzisiejszych potrzeb, zwłaszcza że budząca się powoli wiosna zachęca do eksperymentów. Wspólny stół to ciepło, miłość, radość, wspólnota. Zaprośmy do niego tych, którzy w naszych sercach zajmują szczególne miejsce. Tych, którym chcemy oddać nasz coraz cenniejszy wolny czas. Zapytajmy, co słychać. Posłuchajmy. Cieszmy się spokojem. A stół zastawmy jedzeniem prostym, smacznym i zdrowym.

Ceviche z dorsza z cytrusami i dynią

Reklama

Pyszne i orzeźwiające ceviche to alternatywa dla wciąż modnego sushi, tyle że zdecydowanie mniej pracochłonna. Rybę możesz pozostawić w marynacie odrobinę dłużej, nawet na kilka godzin. Pamiętaj tylko, by plastry mięsa były wtedy nieco grubsze. Jedyną zasadą, jakiej musisz bezwzględnie przestrzegać, jest to, by ryba była jak najświeższa.

Stopień trudności: dla początkujących

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut marynowania

Składniki: 300 g polędwicy z dorsza (można zastąpić ją filetem z dorady lub okonia morskiego), mała czerwona cebula, czerwona papryczka chili, plaster dyni pokrojonej w centymetrową kostkę, 1/2 pęczka kolendry, sok z 2 limonek, sok z 1 cytryny, sok z 1/2 pomarańczy, 1/4 łyżeczki soli

1. Polędwicę osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w cienkie plastry i delikatnie natrzyj solą. Odstaw na minutę.

2. Cebulę pokrój w bardzo cienkie krążki i włóż do miski z lodowatą wodą, by złagodzić jej smak. Wyciśnij sok z cytrusów i zalej nim rybę.

3. Dodaj posiekane drobno, wypestkowane chili i odstaw ceviche do zamarynowania na 20-30 minut do lodówki.

4. Kostki dyni włóż do sita i zawieś na 3 minuty nad parującą wodą. Wystudź.

5. Przełóż ceviche do miseczek razem z marynatą (tzw. Tiger’s Milk), dołóż porcję osuszonej cebulki, kostki dyni i posyp całość kolendrą. Podawaj natychmiast

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje